EU har opphevet sanksjonene mot den hviterussiske presidenten Aleksander Lukasjenko og en rekke av hans nærmeste støttespillere. Norge følger etter EU i løpet av de neste dagene.
Russia Belarus Alexander Lukashenko, Nikolai Lukashenko
Hviterusslands president Aleksander Lukasjenko kan nå reise fritt rundt i Europa. Her sammen med sin yngste sønn Nikolaj
Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap
Det var EUs utenrikssjef Federica Mogherina som mandag kveld opplyste at EU nå velger å fjerne de fleste sanksjonene som er innført mot den hviterussiske presidenten Aleksander Lukasjenko og flere av hans medarbeidere.
Vi er enige om at vi de siste årene har sett en del ting som vi ønsker å støtte og oppmuntre til å følge opp, sa Mogherini.
Hun understreket samtidig at hun er fullt klar over at det er mye som gjenstår før situasjonen, i det som ofte kalles Europas siste diktatur, er tilfredstillende.
Men dagens vedtak fra EU betyr at den hviterussiske Aleksander Lukasjenko nå igjen kan bevege seg fritt rundt i Europa, og at det ikke lenger er økonomiske begrensninger mot ham og 169 andre personer fra Hviterussland innenfor EU.
Dette er en oppfølging av et midlertidig vedtak om opphevelse av sanksjoner som ble innført sist høst.

Også Norge opphever sanksjonene

Etter det NRK kjenner til kommer Norge til å følge EU i denne saken og oppheve sanksjonene mot Lukasjenko og Hviterussland.
Det var i 2006 EU innførte de første begrensningene mot Aleksander Lukasjenko og den politiske ledelsen i Hviterussland på grunn av fengsling av politiske motstandere i forbindelse med presidentvalget det året.
I 2010 ble det så innført omfattende sanksjoner, etter nye arrestasjoner av opposisjonen.
Men etter at Lukasjenko i 2015 løslot flere politiske fanger og gjennomførte et presidentvalg som observatører kalte en liten, men klar framgang når det gjaldt demokratiske rettigheter, sa EU at de ville vurdere å lette på sanksjonene mot landet.

Lukasjenko som fredsmekler

EU opphever altså nå de fleste av sanksjonene, men opprettholder forbudet mot salg av våpen til Hviterussland.
Forholdet mellom Hviterussland og EU har langsomt blitt bedre de siste årene, og president Aleksander Lukasjenko har også fått internasjonal annerkjennelse for sitt arbeid for å få til en våpenhvile mellom partene i konflikten i Ukraina.
Samtidig har Lukasjenko foreløpig sagt nei til å opprette en russisk flybase i Hviterussland, noe som også har blitt positivt mottatt i EU og NATO.


Fakta om Hviterusslands president

  • Aleksandr Grigorjevitsj Lukasjenko (61) har vært president i Hviterussland siden 1994. Senest gjenvalgt i 2010.
  • Utdannet lærer og agronom. Tjenestegjorde i de sovjetiske grensestyrkene på 1970- og 1980-tallet. Ble medlem av kommunistpartiet i 1979. Han har også vært nestformann i et kollektivbruk og direktør i et statseid jordbrukskollektiv.
  • Skarpt kritisert av opposisjonen og Vesten for sitt autoritære styre. Blir kalt «Europas siste diktator».
  • Kilde: NTB. 

Kilde: http://www.nrk.no/urix/lukasjenko-inn-i-varmen-_-norge-folger-eu-og-opphever-sanksjoner-1.12805260