Sider

mandag 27. mars 2017

Norske Terje: Pågrepet under demonstrasjon i Hviterussland (Belarus)

Terje Hanssen forteller at han ble pågrepet av hviterussisk politi i forbindelse med demonstrasjoner mot regimet i søndag. - Det var veldig ubehagelig, sier han til VG.


VG snakket med ham idét han ble løslatt av politiet i Hviterussland.
– Jeg måtte stå med beina bredt og hendene opp etter en mur i en halv time, mens en mann med batong holdt vakt. Det tok tid før jeg ble løslatt fordi jeg ikke hadde ID-papirer på meg, sier Hanssen, før han får beskjed om å avslutte samtalen.
Les: Hviterussland blir aldri det samme
Det var Sveriges Radios Moskva-korrespondent Maria Persson Löfgren som først varslet om pågripelsen. Hun traff tilfeldig nordmannen på hotellet sentralt i Hviterusslands hovedstaden Minsk. Persson Löfgren er i byen for å dekke demontrasjonene mot myndighetene i diktaturet Hviterussland.
– Nordmannen er turist og fortalte meg at han benyttet dagene med visumfrihet til å reise fra Warszawa til Minsk. Han spurte meg hvor demonstrasjonene var og jeg så ham der i dag, sier Maria Persson Löfgren til VG.
De siste ukene har det vært flere demonstrasjoner mot President Alexander Lukashenko, som styrer landet med jernhånd. Protestene startet i forbindelse med skatteendringer som vil ramme arbeidsledige.
Den såkalte «parasittskatten» som hviterussiske myndigheter har innført, slår fast at alle som ikke har hatt jobb og betalt skatt mer enn halve året (183 dager) må betale en straffeskatt på cirka 2000 kroner.
Det er en stor sum for mange fattige hviterussere.

Massearrestasjon

Minst 700 personer møtte opp til demonstrasjonen lørdag, til tross for at myndighetene i landet fredag sa at protesten var ulovlig, skriver NTB. En av dem skal ha vært landets ledende opposisjonspolitiker Vladimir Nekliayev.

Sveriges Radios korrespondent sier at søndagen var roligere enn lørdagen. Hun var til stede på torget som var samlingssted for demonstrantene og forteller at hun så Hanssen der.
– Det var flere journalister enn demonstranter der. Jeg så at nordmannen filmet med mobilen. Det var det også andre som gjorde. Plutselig kom en grønn militærbil og det ruset inn politi. De stormet torget og pågrep folk. En av dem som ble tatt, var den norske turisten. Det var totalt rundt ti pågrepne, forteller Löfgren.
Ifølge menneskerettighetsgrupper skal så mange som 400 personer være pågrepet, og flere av dem skal ha blitt slått av politiet. Politiet har så langt ikke kommentert hverken pågripelsene eller påstandene om at demonstranter skal ha blitt slått.
Rundt 20 journalister skal være blant de pågrepne, ifølge det hviterussiske journalistforbundet.

Ringte fra bussen

Nordmannen hadde fått Löfgrens telefonnummer og ringte henne fra bussen. Han ble fraktet vekk sammen med en rekke andre pågrepne, sier hun.
– Han er turist og ikke aktivist. Regimet setter seg selv i et dårlig lys når de pågriper en turist. De har gitt fem dagers visumfrihet for å trekke turister til landet. Det er høyst tvilsomt at de ikke klarer å skille mellom demonstranter og en norsk turist, sier den svenske korrespondenten.
Pågripelsen skjedde ved 11.30-tiden norsk tid. Nordmannen ble løslatt etter rundt halvannen time i sikkerhetspolitiets varetekt.
VG var i kontakt med Utenriksdepartementet ved 16-tiden.
– Den norske ambassaden har vært i kontakt med politiet i Minsk, og de kunne ikke bekrefte at noen nordmenn var arrestert, sier kommunikasjonssjef Frode Øverland Andersen.

Kilde: www.vg.no

søndag 26. mars 2017

Hviterussland blir aldri det samme etter dette

Spesialstyrker mot demonstranter: – Hviterussland blir aldri det samme etter dette

<p>HARDHENDT: Hviterussiske spesialstyrker brukte, ifølge Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner, harde midler da de slo ned mot fredelige demonstranter i Minsk lørdag. Politifolkene hadde utstyr som opprørspoliti pleier å bruke.</p>
HARDHENDT: Hviterussiske spesialstyrker brukte, ifølge Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner, harde midler da de slo ned mot fredelige demonstranter i Minsk lørdag. Politifolkene hadde utstyr som opprørspoliti pleier å bruke.
Foto: Sergei Grits, AP
Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko brukte spesialstyrker mot fredelige demonstranter lørdag.
Bilder fra Minsk viser at soldater fra spesialstyrken OMON gikk til med hard hånd mot demonstranter lørdag. Selv pensjonister med stokk ble tatt inn i politiets beryktede lastebiler. Det var også sivilkledde agenter fra KGB på plass.
Hundrevis av mennesker er pågrepet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
– Hviterussland blir aldri det samme etter denne dagen, skriver menneskerettighetsaktivisten Igor Rynkevitsj på Facebook.
– Mer enn 400 mennesker ble pågrepet. Mange av dem ble slått og trenger medisinsk hjelp, sier Tatsyana Revyako fra den hviterussiske menneskerettighetsgruppen Vyasna (Vår) til Radio Free Europe.
Ifølge Amnesty brukte politiet «overdreven makt» mot fredelige demonstranter.
<p>«DAGDRIVERE»: Protestene i Minsk lørdag var opprinnelig mot en ny lov som gjør at de som jobber mindre enn halve året, må betale en straffeskatt. Men det utviklet seg etter hvert også til en protest mot president Aleksandr Lukasjenko.</p>
«DAGDRIVERE»: Protestene i Minsk lørdag var opprinnelig mot en ny lov som gjør at de som jobber mindre enn halve året, må betale en straffeskatt. Men det utviklet seg etter hvert også til en protest mot president Aleksandr Lukasjenko.
Foto: Sergei Gapon, AFP
Hviterussland kalles av mange for «Europas siste diktatur». Aleksandr Lukasjenko har sittet som president helt siden 1994, og den tidligere kollektivfarm-sjefen har tydeligvis ingen planer om å gi fra seg makten.
Demonstrasjonene lørdag var opprinnelig ikke rettet mot ham, men mot den såkalte «parasittskatten» som hviterussiske myndigheter har innført. Den slår fast at alle som ikke har hatt jobb og betalt skatt mer enn halve året (183 dager) må betale en straffeskatt på cirka 2000 kroner. Det er en stor sum for fattige hviterussere.
– Dette har vært smertens dag, skriver nevnte Rynkevitsj, og fastslår at den siste respekt for Lukasjenko nå er borte. Menneskerettsaktivisten krever at presidenten må for retten, men er tydeligvis ikke så optimistisk for det:
– I hvert fall i historiens eller himmelens domstoler, skriver han på Facebook.
<p>DRAMATISK: En kvinne prøver å beskytte seg mens hun ligger på bakken, mens hviterussisk spesialpoliti pågriper en mann under lørdagens demonstrasjoner i hovedstaden Minsk.</p>
DRAMATISK: En kvinne prøver å beskytte seg mens hun ligger på bakken, mens hviterussisk spesialpoliti pågriper en mann under lørdagens demonstrasjoner i hovedstaden Minsk.
Foto: Sergei Grits, AP
Komsomolskaja Pravda melder at en av de mest kjente opposisjonspolitikerne, Vladimir Nekljajev, ble pågrepet natt til lørdag. Han skulle opprinnelig ha talt på et protestmøte lørdag.
Poeten Sabina Brilo skriver på Facebook at helt vilkårlige mennesker kan ha blitt arrestert, og at det er viktig at de nå skaffer seg en oversikt.
Hennes mann Andrej Bastunets mener at hundrevis av mennesker er pågrepet.
– Jeg så hvordan soldatene tok en ung gutt og begynte å slepe han mot en ventende buss. Da de andre demonstrantene prøvde å hjelpe ham, begynte soldatene bare å pågripe alle som de så omkring seg. De slo folk, drog dem inn i bussen og fortsatte å slå dem inne i bussen, sier Bastunets til dn.se. Han er leder i det uavhengige hviterussiske journalistforbundet.
Både lokale og internasjonale journalister skal være blant de pågrepne.
Se grafikken: Slik omringer Putin Ukraina
– Det er som en krigssone i Minsk. Politiet er overalt, sier Ena Bavcic fra organisasjonen Civil Rights Defenders til nyhetsbyrået TT.
President Lukasjenko sa tidligere denne uken at demonstrantene er «femtekolonister» med støtte fra vesten og vestlige etterretningstjenester. Han sa at titalls mennesker var pågrepet allerede før denne dagen.
I motsetning til for eksempel Russland, har Hviterussland beholdt navnet KGB på sin etterretningstjeneste, det samme navnet som på det beryktede sikkerhetspolitiet i Sovjetunionen.

Kilde: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/hviterussland/spesialstyrker-mot-demonstranter-hviterussland-blir-aldri-det-samme-etter-dette/a/23958916/

lørdag 25. mars 2017

Minsk today

More money for Lukashenka's regime - more these beautiful cars for Belarus!

 http://www.racyja.com/hramadstva/dzen-voli-u-mensku-2/











Lenge Leve Belarus!


onsdag 22. mars 2017

Night detentions. Who are Lazouski, Yaudaukha and Dundukou?

Miraslau Lazouski, Ales Yaudakha, Andrei Dundukou. Photo: lit-bel.org, movananova.by, budzma.by
In the afternoon on March 21 Aliaksandr Lukashenka said that Belarusian special services had destroyed a camp for militants' training in a forest between Asipovichy and Babrujsk. According to the head of state, several dozens people were detained. The news broke as a bomb...and a huge surpise: KGB, Interior Ministry and Prosecutor's Office are yet to release a comment.
Already in the evening, arrests began in Minsk - they were seemingly not connected. Miraslau Lazouski, the former leader of Bely Legion [an underground pro-Belarusian independence sport and patriotic organization] was the first to get detained. In the 2000s, the organization seized to exist. Currently, Lazouski has a publishing business.
According to Lazouski's friend Nina Shydlouskaya who coordinates the Budzma! civic campaign, she lost contact with him at approximately 1900 on March 21 when he left the office. The detention took place in central Minsk in Mayakouski street. Lazouski was reportedly beaten. When he was brought home at around 2000 to search his apartment, there was blood on his head and the hands cuffed, according to Shydlouskaya
"Bely Legion"(White Legion) is a sport and patriotic organization, which operated underground in Belarus in the 1990s. It was founded on the youth wing DRAB (Regional Security Guard) but liquidated by the authorities Belarusian Union of Officers. In 1996-1999, Bely Legion comprised approximately 200 people. They participated in all major opposition-staged street rallies in the late 1990s. After 1999, the organization halted operations, with some of the members switching to business and some working as guards for opposition leaders. The last time Bely Legion was mentioned was in 2008 when the former leaders of the organization Ihar Korsak, Miraslau Lazouski and Siarhei Chyslau were detained in connection with the investigation of the explosion on July 3, 2008. They were shortly released.
The next detention aslo took place in the center of Minsk. Book trader Ales Yaudakha was detained by unidentified men when he stepped out of CECH art center after the literary awards ceremony. He was detained at approximately 2200.
Yudakha's apartment was searched for the whole night. According to Euroradio, the security officials paid attention to the maps of BSSR and Minsk region, a book on the combat tactics, cash money (local currency, US dollars and euros), souvenir fan stickers and chevrons of the battalions fighting in Ukraine. The book trader is accused of organizing and preparing the large-scale unrest.
Ales Yaudakha is a prominent Belarusian book distributor, founder of the Books via Post website. Yaudakha specialized in the distribution of Belarusian-language literature - something not liked by the authorities. In 2011, the trader was detained and accused of illegitimate entrepreneurship. In July 2012, he was sentenced to one year of restricted freedom and ordered to pay $6500 in losses to the state. Yaudakha remained in the business.
In the morning of March 22, a third person and a former Bely Legion member Andrei Dundukou was detained. Most recently, Dundukou worked at the Ministry for Emergencies. "He was detained at night at the border with Ukraine when driving with his wife, child and a friend. The friend was detained and the car confiscated. The wife and the child had to hitchhike and reached home in Minsk at around 6 in the morning," Nina Shydlouskaya told Euroradio.

What do these arrest mean?

Political commentator Andrei Parotnikau reckons that after Lukashenka's statement Belarusian security officials found themselves in a situation when they had to provide justification for the result. “When the result is announced that dozens militants were detained, security services had to find those militants. Therefore, the system began to work. They have opened their databases and picked the persons who, in their view, are inclined to extremist or violent actions - that's it. I think more detentions will follow,” thinks Parotnikau.
According to unconfirmed reports, one more Legion member who now serves in law-enforcement was detained in the night of March 22. Euroradio will follow these developments. Stay tuned.

Сleanup before Freedom Day: Belarus authorities arresting all available activists (UPD)

The Belarusian authorities have apparently decided to neutralize Belarusian activists in the run-up of the Freedom Day march on March 25. 
Moreover, brutal arrest of the people for unknown reasons began after Lukashenka’s statement that gunmen with weapons who were preparing a provocation had been detained in Belarus.
20.39 Minsk: Civil activist and co-founder of the youth organization Zubr Yauhen Afnagel has been detained on Wednesday evening. His flat is being searched.

Homiel
The police attempted to break in Mikalai Peshkou’s flat; as of 21.30, the activist is at liberty;
A protocol was drawn upon Andrey Makarau; the activist is facing trial;
In addition to a fine and 10 days in jail, another protocol was drawn upon Uladzimir Nyapomnyashchykh;
Maxim Filipovich who has been hungerstriking for 9 days will be tried tomorrow;
Artsyom Shaporau was summoned;
Plainclothes policemen are constantly on the watch near the block of flats where activist Andrey Strizhak lives. He was tried in absentia and sentenced to 10 days in prison.

Belsat TV contributors Volha Davydava and Lyubou Luniova were detained in Minsk.The women were present at the meeting for journalists held by activist Nasta Dashkevich whose husband was arrested a few hours earlier. Then they went to Leninski district police department, where, according to preliminary information, arrestees Zmitser Dashkevich and Artsyom Leuvchanka might be kept. The journalists and Nasta Dashkevich were detained for ‘filming in a security facility’, their smartfones were siezed. At the same time, they did not film anything, the women state.
(UPD) After searching, the police released them.

On March 22, the Minsk police arrested former political prisoner Zmitser Dashkevich and activist Artsyom Leuchanka who were assembling kitchen furniture in the flat of the famous Belarusian historian and writer Uladzimir Arlou.
(UPD) They are reportedly being kept in the KGB prison in Minsk.

“[Kurapaty defender] Syarhei Palcheuski took our car to carry necessary tools. They must have arrested him when he drove back. Perhaps, he decided not to get out of the car. Its side windows are broken, the car is opened, we don’t know where Syarhei is,” Zmitser Dashkevich’s wife Nasta says.
“I saw a crowd of unknown people; Zmitser Dashkevich and Artsym Leuchanka were facing the wall. When I asked what had happened, I was told that at my place bad workers had worked – they had knocked the kitchen door, so they [police] came to detain them. I said I had not called the police. And he stopped talking to me,” Arlou’s wife Valyantsina Aksak told Belsat.eu.

Pinsk-based activist Dzmitry Serhiyevich was sentenced to 5 days in jail for calling to participate in the ‘non-parasite’ rally on March, 11.
In Baranavichy, activists Ryhor Hryk and Mikalai Charnavus were tried for participating in protests.
In Hrodna, several civil activists were summoned to Leninski district court over their taking to the streets during the march of ‘non-parasites’ which was held in the city on March 15.
Pinsk-based freelance journalist and Belsat TV contributor Viktar Yarashuk was detained on the street at about 10:00: two plainclothes men ordered him to go to the police station.
After a while, the police drew up a protocol on the journalist for ‘illegal production and distribution of media products’ and took him to court where Yarashuk was BYN 920 fined (appr. €450).

Activist Ales Mekh, a resident of Kobryn, was detained, he said on Facebook. Now his telephone is out of reach.

Natallya Papkova, one of the organizers of ‘non-parasite’ marches in Brest, has been detained at the railway station. She was going to participate in the rally on March 25 in Minsk. Human rights activists consider it a preventive detention. At 14:00 the hearing of her case started in Leninski district court. But it is still unknown why she was detained.
In Dobrush, Belsat TV contributor Kastus Zhukouski was detained. He was taken to a local police station for investigation, but released without drawing up a report.
Meanwhile, Homiel-based freelance journalist Andrey Tolchyn was contacted by the local police and told he would be summoned. The man is facing trial now. “But I have no idea what they will accuse me of – I have not broken any laws,” he says.

fredag 17. mars 2017

Policemen without uniform' assaulting citizens in Belarus, protestors claim

Belarusians protesting against their government’s proposed "tax on spongers" have been forcefully detained by men in civilian dress, social and local media appears to show.
Men wearing dark hats and coats were seen dragging people into minibuses without number plates on Wednesday evening, according to videos published on Twitter and by Radio Svoboda, a media organisation funded by the US State Department.
Twitter users claim that the men carrying out the violence are policemen not wearing uniform.
It is unclear whether the people being assaulted participated in the sanctioned protests, which were attended by 2,000 people in Minsk and hundreds more in other towns, according to Radio Svoboda.
In one video filmed from inside a bus, passengers try to stop a man from being manhandled and pulled off.
It has been reported that 160 people have been detained since the start of March.
Despite the alleged clamp down on peaceful protesters, President Lukashenko, often referred to as Europe’s last dictator, said on Thursday that “Belarus is a European country. And here there are human rights, rule of law and democracy just like in Europe.”
Belarus has seen a series of demonstrations since February, when hundreds of thousands of Belarusians received a tax bill of $245 for being classified as "social parasites" under a presidential decree ‘On the Prevention of Social Dependency’.
The decree targets citizens who have not worked in the past six months and not paid tax.  Penalties for not paying the tax include compulsory community service, which Amnesty International believes may amount to forced labour.
The average monthly salary in Belarus is around $380.
Mr Lukashenko last week bowed to public pressure and delayed this year’s tax until next year.  But protesters, who claim the jobless tax is unconstitutional, are calling for the measure to be abolished.

Kilde:  http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/16/video-footage-shows-policemen-without-uniform-assaulting-citizens/