Sider

torsdag 20. september 2012

Oppfordrer til å dra på fisketur og kaffebesøk på valgdagen

Fotograf Sergej Grits ble påført skader da han
skulle ta bilder under en demonstrasjon i Minsk
denne uken.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX





- Dra på fisketur. Besøk foreldrene dine. Ta en kaffe med noen venner. Ikke delta i en farse, var det klare budskapet fra Anatolij Lebedko, en av veteranene i den hviterussiske opposisjonen.
Uttalelsen falt etter at de viktigste opposisjonsgruppene hadde bestemt seg for å boikotte valget til ny nasjonalforsamling i landet, som siden 1994 har vært styrt med jernhånd av Aleksandr Lukasjenko.
- Ærlige mennesker kan ikke ta del i et liksomvalg til et liksomparlament, sier Lebedko ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Det mest oppsiktsvekkende med Hviterusslands utvikling siden Sovjetunionens sammenbrudd, er hvor lite som har endret seg politisk. Like sikkert som at alle valg siden 1995 er blitt kritisert som ufrie av Vesten, er det at Lukasjenko har befestet sin makt.

- Ikke fritt

Landets politiske utvikling siden 1991 kan leses som en ABC for en autoritært stat: En sterkt undertrykket, og også sterkt splittet, opposisjon, fravær av frie medier og et statsapparat som ikke skyr noen midler for å holde seg ved makten.
- Uheldigvis ser det ut til å være små muligheter for et meningsfylt demokratisk valg, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om situasjonen i Hviterussland.
- Det meste av opposisjonen, blant andre Aleksandr Milinkevitsj, får ikke tillatelse til å stille. Dette er ett eksempel på administrative og rettslige skritt som tas for å hindre at opposisjonen får stille i valget.
For hviterussere flest står regimet for stagnasjon og mangel på utvikling snarere enn hard undertrykking.
Men da tusener protesterte i Minsks gater mot gjenvalget av Lukasjenko i desember 2010, viste politistaten seg fra sin mest brutale side. Hundrevis av mennesker, blant dem de sentrale opposisjonslederne, ble fengslet, og mange av dem fikk lange straffer.

Teddybjørner

I høst lyktes et svensk PR-byrå med å rette søkelyset mot landet - ved et luftslipp av teddybjørner med et budskap om menneskerettigheter over Hviterussland. Aksjonen førte til en ny diplomatisk feide med Vesten, og alle svenske diplomater ble utvist fra landet.
Svenskene Tomas Mazetti og Hannah Frey lyktes 4. juli å ta seg inn i Hviterussland i et lite treseters fly. For Lukasjenko er ikke håndbak med vestlige land noe nytt, for så lenge Russland ikke vender landet ryggen, fortsetter alt som før.
Selv ikke den økonomiske krisen i fjor, som gikk hardt utover dollarreservene og medførte to devalueringer av den hviterussiske rubelen, kunne true Lukasjenko.
Grunnen var at Russland var på pletten med lån og investeringer verdt 25 milliarder kroner, i bytte mot et nytt jafs av strategisk og økonomisk viktige hviterussiske rørledninger til Europa.

Observatører

Støre mener det er vanskelig å vite om politisk isolasjon eller målrettede sanksjoner - eller en kombinasjon av de to - er riktig vei å gå for å påvirke Hviterussland.
Norge støtter EUs sanksjonslinje, men Støre understreker at slike tiltak må rettes mot regimet og ikke ramme vanlige hviterussere.
- Vi godtar ikke at valget ikke blir fritt og rettferdig, men vi må erkjenne at det ikke finnes noen enkel løsning. Norges bidrag til valget vil være å stille valgobservatører til rådighet, samt å støtte lokale observatører gjennom Belarus Watch.
I underhuset i dagens nasjonalforsamling kontrollerer Lukasjenkos allierte alle de 110 setene. (©NTB)

Kilde: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Oppfordrer-til-pa-fisketur-og-kaffebesok-pa-valgdagen-6996099.html

Hviterussland kritiserer Breivik-dommen

Hviterussland omtales ofte som Europas siste diktatur, og er blant annet det eneste landet i Europa som fortsatt praktiserer dødsstraff. Et titall politiske aktivister sitter fengslet, noe hviterussiske myndigheter ble kritisert for da FNs menneskerettighetsråd (MR-rådet) møttes i juni.
Nå slår landet tilbake. I et møte i MR-rådet i Geneve tirsdag gikk den hviterussiske representanten, Mikhail Khvostov, til angrep på menneskerettighetssituasjonen i Europa. Norske myndigheter ble ikke spart da han begynte å gi eksempler for å underbygge påstanden sin.

Vil overvåke EU

– Sett i lys av den svært milde dommen i det norske rettsvesenet mot terroristen Anders Breivik tvilte den hviterussiske delegasjonen på at norske myndigheter evner å garantere for retten til liv og rettslig beskyttelse for sine borgere, skriver det statlige hviterussiske nyhetsbyrået BelTA i en kort artikkel.
Khvostov mente at situasjonen i Europa var så ille at MR-rådet burde etablere en egen mekanisme for å overvåke menneskerettighetsbrudd i EU.
UD-statssekretær Torgeir Larsen lar ikke angrepet fra Khvostov ødelegge nattesøvnen.
– Det å høre Hviterussland kommentere den norske rettsstaten er som å høre at Sveits skulle mene noe om norsk kystforvaltning. Hviterussland er det landet i rimelig nærhet av oss selv som har de største menneskerettighetsproblemene. De har en ikke-eksisterende rettsstat og flere tilfeller av alvorlige menneskerettighetsbrudd, sier han til Aftenposten.no.

– Prøver å fjerne søkelyset fra seg selv

Han legger til at hviterussiske myndigheter gjerne må mene noe om Norge, men at han tviler på at argumentene gjør spesielt stort inntrykk på noen andre.
– Hviterussland er ett av flere land som tyr til denne typen taktikk i MR-rådet og andre internasjonale fora. Iran er et annet eksempel. Det er et forsøk på å fjerne søkelyset fra seg selv og å rette det mot andre, sier han.
Han tviler også på at MR-rådet kommer til å etablere en egen mekanisme for å overvåke menneskerettighetsbrudd i Europa.
– Europa har jo allerede en slik mekanisme. Den heter Europarådet, og er et forum som Hviterussland selv velger å holde seg utenfor, sier statssekretæren.

Kilde: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Hviterussland-kritiserer-Breivik-dommen-6995516.html

søndag 16. september 2012

Appell fra Belarusian National Memory

Organisasjonen "Belarusian National Memory" appellerer til hviterussere både innenfor og utenfor Hviterusslands grenser:
Den 19. september 1991 ble de gamle sovjetiske symbolene og det gamle navnet på landet avskaffet av datidens øverste råd av BSSR, og et nytt navn ble gitt istedet - Republikken Hviterussland.
Det hvitt-rødt-hvite flagget og våpenskjoldet Pagonya ble nye, offisielle symboler.
Lederen av BNM, Anatol Michnaviec ber i forbindelse med denne datoen, alle hviterussere om å henge ut et hvitt-rødt-hvitt flagg.

mandag 3. september 2012

Kunstnere i sultestreik

Kunstnere fra "Pagonja", Gennady Drozdov, Ales Tserkunov og Ales Pusjkin, feiret årsdagen for Rosislav Lapitski sammen med lokale aktivister.

Tidlig på morgenen var de innom en ortodoks kirke, der fire portretter av Lapitski malt av Pusjkin ble velsignet. Det ble også bestilt en bønnetjeneste til minne om den unge mannen som ble skutt.

Rostislav Lapitsky ble født 1. september 1928 i landsbyen Kosuta. Han ble skutt den 28. oktober 1950 for å ha opprettet en organisasjon som distribuerte brosjyrer mot Stalin og den bolsjevikiske regjeringen.

Kunstnerne og aktivisten Vladimir Shuzhitsky ble arrrestert senere på dagen på grunnlag av at de angivelig holdt en usanksjonert kampanje. De sitter nå i varetekt i påvente av en dom. Den første som skulle i Smorgon tingrett var Gennadzy Drozdov, men saken hans ble flyttet til 11. september etter at han krevde advokat.

For å protestere mot arresten har alle de arresterte begynt en sultestreik.

Kilde: http://www.svaboda.org/content/article/24696239.html