Sider

torsdag 20. september 2012

Hviterussland kritiserer Breivik-dommen

Hviterussland omtales ofte som Europas siste diktatur, og er blant annet det eneste landet i Europa som fortsatt praktiserer dødsstraff. Et titall politiske aktivister sitter fengslet, noe hviterussiske myndigheter ble kritisert for da FNs menneskerettighetsråd (MR-rådet) møttes i juni.
Nå slår landet tilbake. I et møte i MR-rådet i Geneve tirsdag gikk den hviterussiske representanten, Mikhail Khvostov, til angrep på menneskerettighetssituasjonen i Europa. Norske myndigheter ble ikke spart da han begynte å gi eksempler for å underbygge påstanden sin.

Vil overvåke EU

– Sett i lys av den svært milde dommen i det norske rettsvesenet mot terroristen Anders Breivik tvilte den hviterussiske delegasjonen på at norske myndigheter evner å garantere for retten til liv og rettslig beskyttelse for sine borgere, skriver det statlige hviterussiske nyhetsbyrået BelTA i en kort artikkel.
Khvostov mente at situasjonen i Europa var så ille at MR-rådet burde etablere en egen mekanisme for å overvåke menneskerettighetsbrudd i EU.
UD-statssekretær Torgeir Larsen lar ikke angrepet fra Khvostov ødelegge nattesøvnen.
– Det å høre Hviterussland kommentere den norske rettsstaten er som å høre at Sveits skulle mene noe om norsk kystforvaltning. Hviterussland er det landet i rimelig nærhet av oss selv som har de største menneskerettighetsproblemene. De har en ikke-eksisterende rettsstat og flere tilfeller av alvorlige menneskerettighetsbrudd, sier han til Aftenposten.no.

– Prøver å fjerne søkelyset fra seg selv

Han legger til at hviterussiske myndigheter gjerne må mene noe om Norge, men at han tviler på at argumentene gjør spesielt stort inntrykk på noen andre.
– Hviterussland er ett av flere land som tyr til denne typen taktikk i MR-rådet og andre internasjonale fora. Iran er et annet eksempel. Det er et forsøk på å fjerne søkelyset fra seg selv og å rette det mot andre, sier han.
Han tviler også på at MR-rådet kommer til å etablere en egen mekanisme for å overvåke menneskerettighetsbrudd i Europa.
– Europa har jo allerede en slik mekanisme. Den heter Europarådet, og er et forum som Hviterussland selv velger å holde seg utenfor, sier statssekretæren.

Kilde: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Hviterussland-kritiserer-Breivik-dommen-6995516.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar