Sider

tirsdag 25. juni 2013

Kupalle (St.Hans-feiring) i Hviterussland

På samme måte som den norske og nordeuropeiske sankthansfeiringa, er  Kupalle opprinnelig en hedensk frukbarhetsfest. Etter «moderne» gregoriansk kalender feires kvelden og natta mellom 6. og 7. juli, som tilsvarer 23. og 24. juni i den julianske kalenderen som den ortodokse kirken følger flere steder.
Det er en midtsommersnatt fest.
Unge gutter og jenter danser natten lang rundt bålet, synger kupalle- sanger og leker rituelle leker. De hopper over bålet og lager blomsterkranser. De brenner gamle ting i bålet og en pyntet, lang stokk med hjul på toppen, som symboliserer sol. Kupalle-natt er en tid for magiske ritualer og spådom. Ifølge gammeldagse myter, blomstrer det bregne-blomst i skogen på denne natten. Den kan bringe rikdom, lykke og kjærlighet for den som finner denne blomsten. De unge parene går inn i skogen for å finne bregne-blomsten og med det sin kjærlighet og lykke. På soloppgangen bader folk i elven og sender blomsterkranser nedover strømmen.
 I Hviterussland er denne festen mest utbredt i landsbyer og noen nasjonale folkeorganisasjoner lager folkefester med stylisert feiring av Kupalle. På videoen kan dere se en sånn feiring som ble utført av den historisk-kulturelle folkegruppen "Talaka" fra Gomel.




Kilder:
http://www.svaboda.org/media/video/25026194.html

http://euroradio.fm/kupalle-u-rakave-fotarepartazh

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar