Sider

lørdag 6. juli 2013

Tsjekkia har offisielt anerkjent hviterussere.




På onsdag den 3.juli har den tsjekkiske regjeringen anerkjent hviterussisk nasjonal minoritet i landet og besluttet å oppnevne representanter for dette samfunnet til Statens råd for nasjonale minoriteter.
Minoritetsstatus vil automatisk kvalifisere for statlig støtte og tillater de etniske minoritetene i Tsjekkia å utvikle sin kultur, tradisjoner og språk. Den offisielle statusen gir minoritetene lov til å bruke sitt språk i offisielle institusjoner og domstoler, og ha egne skoler med opplæring på hviterussisk.

Minoriteter må oppfylle to grunnleggende forhold: deres samfunn må ha historisk tilknytning til Den tsjekkiske republikk og ha nok medlemmer med tsjekkisk statsborgerskap.
"Vår folkeforening" Pagonja " har jobbet med saken i de siste tre årene. Det var en stor historisk analyse med støtte av tsjekkiske historikere. «Erkjennelsesprosessen var ikke lett, men vi har endelig gjort det,» sa forenings medlem Vitaly Timosjchenko. De fikk støtte fra utenriksminister, Karel Schwarzenberg og kommissær for menneskerettigheter, Monica Shymunkavay. Adam Kalita skal offisielt representere den hviterussiske folkeforening, "Pagonja".

 Hviterussere har hatt bånd til de tsjekkiske landområdene siden det 16. århundre. Mange har flyktet dit fra den russiske revolusjon i 20-årene av forrige århundre. Den andre store utvandringen skjer i løpet av de siste tjue årene. Nå er det offisielt registrert flere tusen hviterussere i Tsjekkia. De kommer hit hovedsakelig av økonomiske og politiske grunner. En stor del av det hviterussiske samfunnet i Tsjekkia er studenter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar