Sider

onsdag 5. november 2014

Våpenhvilen i Ukraina i en tynn tråd

Våpenhvileavtalen mellom Ukraina og opprørerne i øst ser ut til å gå i oppløsning. Begge parter beskylder hverandre for å undergrave fredsprosessen.

VG følger

Ukrainas president Petro Porosjenko ga onsdag ordre om at det skal sendes forsterkninger til byene øst i landet. Samme dag kunne det høres artillerieksplosjoner rundt flyplassen i Donetsk, der ukrainske soldater i ukevis har holdt stand mot separatister som forsøker å ta kontroll over flyplassen. Svart røyk steg også opp fra den regjeringskontrollerte landsbyen Peski, som ligger like ved flyplassen.
Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier at det er uaktuelt å bevilge penger til de østlige regionene så lenge opprørerne har kontroll.
– Så lenge Donetsk og Luhansk er kontrollert av terrorister, vil ingen utgifter i området bli finansiert over statsbudsjettet, sa Jatsenjuk under et regjeringsmøte onsdag. Regjeringen vil fortsatt levere gass og elektrisitet for å spare «vanlige folk», ifølge statsministeren.

Skjør avtale

De siste to månedene har det vært utallige brudd på våpenhvilen, som ble inngått i Minsk 5. september. Etter at de russiskvennlige separatistene i Donbass-regionen trosset protestene fra Kiev og holdt egne valg på nye ledere søndag, ser situasjonen enda mørkere ut.
Valget befester skillet mellom de to selverklærte, prorussiske republikkene i øst og resten av Ukraina. Både EU og USA mener valget bidrar til å undergrave fredsprosessen, mens russerne sier de respekterer valgresultatet.
<p>Søndagens valg i de opprørskontrollerte områdene øst i Ukraina har vakt sinne i Kiev, som har svart med å oppheve loven som ga regionen et visst selvstyre. Bildet er fra et valglokale i Donetsk.</p><p/>
Søndagens valg i de opprørskontrollerte områdene øst i Ukraina har vakt sinne i Kiev, som har svart med å oppheve loven som ga regionen et visst selvstyre. Bildet er fra et valglokale i Donetsk.
Foto: Maxim Zmeyev, Reuters
I Minsk-avtalen var det enighet om tiltak som skulle gi områdene selvstyre, ikke selvstendighet.
Valget kan føre til at EU gir separatistlederne i Ukraina innreiseforbud, opplyste den utenrikspolitiske rådgiveren til Tysklands statsminister Angela Merkel onsdag.
– Dette er folk som burde være på listen over dem som ikke får visum, sier Christoph Heusgen
Fra før av er en rekke høytstående russere ført opp på listen.

Truer flere byer

Separatistene har truet med å utvide sitt territorium, spesielt mot byen Mariupol ved Svartehavet. Det har fått Porosjenko til å gi militæret ordre om å sende forsterkninger østover, for å kunne stå imot «en mulig offensiv i retning Mariupol, Berjansk, Kharkiv og Nord-Luhansk».
– Ukraina vil fortsatt gi sterk støtte til fredsplanen. Men den ukrainske staten er nødt til å hindre spredningen av denne kreftsvulsten, sier Porosjenko.

Opphevet selvstyre

Separatistene anklager på sin side regjeringen i Kiev for å ha brutt fredsavtalen ved å oppheve en lov som ga de østlige regionene begrenset selvstyre.
– Kievs oppheving av den særskilte statusen for Donbass er til stor skade for fredsprosessen, sier separatistlederne i en felles uttalelse. De føyer til at de er villige til å reforhandle avtalen.
Porosjenko har varslet en ny lov som vil gjøre Donbass-regionen til en «særskilt økonomisk sone». Ettersom han anser søndagens valg som ugyldig, fastholder han at det skal holdes et nytt og legitimt valg i regionen, administrert av den ukrainske regjeringen, men et slikt valg er neppe gjennomførbart med det første.

Kilde: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/ukraina/vaapenhvilen-i-ukraina-i-en-tynn-traad/a/23329650/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar