Sider

søndag 19. april 2015

Switzerland allows return of frozen Yanukovych assets to Ukraine


 

Switzerland has satisfied a request for legal assistance to Ukraine with regard to frozen funds associated with the regime of former Ukrainian President Viktor Yanukovych.
Galli stated the agency does not have any information about the amount of assets that have been frozen, Ukrainian newspaper Yevropeiska Pravda has reported, with reference to Swiss Federal Office of Justice Spokesman Folco Galli.
This is the first time a representatives of the Swiss Federal Office of Justice has issued a positive decision on a legal request under the "case of Yanukovych," Galli noted.
Switzerland was one of the first countries to freeze the assets of former Ukrainian president, as well as 30 other people close to him.
The accounts of Yanukovych’s associates have at least CHF 170 million (CHF 100-160 million according to Swiss publication Neue Zürcher Zeitung). An investigation has been launched into suspected money laundering by the ex-president and his son.
A separate case against Yanukovych and his associates is ongoing in Geneva.

Kilde: http://charter97.org/en/news/2015/4/17/147989/

Miklós Haraszti: Situation in Belarus deteriorates in all areas

Viasna human rights centre presents key points from Miklós Haraszti’s speech on the human rights situation in Belarus:
- Release of political prisoners is meaningless without their rehabilitation.
- Mirage of improvement of the human rights situation in Belarus.
- Deterioration in all areas: problems with the media, including new bureaucratic hurdles against online publications; public activity without permission punished everyday, with practically no activity getting permission; it is criminal not only to organise something that has not been permitted but also to participate.
- Bialiatski is a criminal by definition, remaining under the threat of criminal prosecution, as Viasna lacks official registration.
- The country is governed by presidential decrees.
- Belarus is the only country in Europe with a parliament with no opposition for nearly 20 years.
- Forced-labour-driven economy, fake stability.
- Danger of Belarus’ two-track policy; European Parliament could help tie up the two tracks.
- A measure of gradualism should be introduced into relations with Belarus.
- Lukashenka's system needs Europe now.
- Special Rapporteur’s mandate not acknowledged stubbornly; a message about lack of ability and willingness to cooperate with the international human rights system.
Ales Bialiatski, the head of Viasna human rights centre and FIDH Vice President, took part in the subcommittee meeting. He called on the EU not to lift sanctions from the Belarusian authorities.

Kilde:  http://charter97.org/en/news/2015/4/17/148031/

Var på besøk til tross for at han står på EUs og Norges sanksjonsliste.

POSTET PÅ TWITTER: Ingen visste at den russiske visestatsministeren oppholdt seg på Svalbard før han selv la ut flere bilder fra den lille ekspidisjonen sin på Twitter. Foto: Dmitrij Rogozin profil på Twitter(Dagbladet/NTB): Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin forlot Svalbard lørdag kveld og satte kursen for Nordpolen, ifølge Barents Observer.

Rogozin står på Norges sanksjonsliste og det er fortsatt usikkert hvordan han kom seg inn på Svalbard i utgangspunktet. Besøket har vekket sterke reaksjoner og Utenriksdepartementet har bedt russiske myndigheter om en forklaring.

Den russiske visestatsministeren sier ingenting om hvordan han reiste til Svalbard i Twittermeldingene sine. Et passasjerfly fra fastlands-Norge ville innebært en passkontroll, noe som ville stoppet hans adgang. Charterfly direkte fra Russland lander ofte på flyplassen i Longyearbyen uten å fly via noen norske flyplasser, skriver Barents Observer.

I mars i fjor ble det kjent at en rekke sentrale russiske politikere og tjenestemenn ikke lenger er velkomne i Norge, verken på besøk eller gjennomreise som følge av Russlands annektering av Krim-halvøya. Sanksjonene gjelder blant andre Rogozin fordi han ifølge Lovdata offentlig oppfordret til annekteringen.
Kilde:
http://www.dagbladet.no/2015/04/19/nyheter/innenriks/svalbard/russland/38761803/
 

søndag 12. april 2015

Støres Putin-analyse: Mener Norge kan ha nøkkelrolle

<p>RUSSLAND I OVERGANG: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å ha et låst bilde på hvilken vei Russland under Vladimir Putin vil utvikle seg.</p>Russland under Putin kan raskt oppleve store omveltninger. Norge sitter på en mulig nøkkelrolle, og må ikke se situasjonen som fastlåst, advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

I likhet med politiske ledere i hele Vesten, ser Jonas Gahr Støre med stor uro på utviklingen i Russland, og innblandingen i krigen i Ukraina.
Men Støre mener det ikke nødvendigvis er snakk om en «varig endring i naboforholdet» – slik forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har beskrevet det.
– Norge er kanskje det nabolandet som har hatt mest positiv utvikling i vårt naboforhold. Det kan gi oss en viktig rolle, og Norge bør fortsette å se etter muligheter til å bedre forholdet til Russland, sier Støre til VG.
– Vi må ikke låse oss i et bilde som kan bli selvoppfyllende. Historien viser at Russland kan endre seg raskt. Det er mye som taler for ustabilitet, men vi må være rede til å bidra til en utvikling til det bedre.
– På slutten av 1980-tallet trodde de færreste at Sovjetunionen ville kollapse innen få år. På samme måte var det usannsynlig at Russland, med sin lange historie med autoritære regimer raskt ville bli et velfungerende demokrati, sier Støre.

Russland i overgang

Støre mener Russland under Putin er midt i en overgang, som vil var i flere år. Han deler store deler av analysen til avtroppende E-tjeneste sjef Kjell Grandhagen, som i et VG-intervju nylig påpekte at Russland kan gjennomgå store omveltninger raskt.
Men Støre er ikke like sikker på at utfallet av en regimeendring trolig blir til det verre, slik Grandhagen spår.
– Vår oppgave er ikke å snakke om regimeendring, men å arbeide for endring av politikk. Det kan komme endringer både til det bedre og til det verre.
– Det stemmer at militæret, sikkerhetstjenesten og den innerste sirkelen rundt Putin har styrket seg. Men samtidig er det store grupper med makt og innflytelse, særlig innen det russiske næringslivet som ikke er tjent med et Russland som lukker seg inne, som sinkes av økonomiske sanksjoner og som er avkuttet fra Vesten.

Bommet med Putin

Støre mener at også Vesten må gå i seg selv. Vi gikk glipp av flere muligheter til å dra Putins Russland nærmere i samarbeid på 2000-tallet, slik også den tidligere britiske statsministeren Tony Blair har påpekt i sine memoarer.
– I de første årene under Putin var samarbeidet inn mot EU og Vesten mye bredere enn folk flest er klar over, jeg tror han ønsket å bruke slike kontakter til å fornye økonomi og samfunn.
I denne perioden hadde USA og Vest-Europa blikket mot Irak og Afghanistan, og brukte muligens ikke nok energi på å utvikle forholdet til Russland.
– Men også Russland har stort ansvar. Et viktig forhold i dag er at Russland ikke har lykkes i sin økonomiske modernisering. Landet er blitt enda mer avhengig av inntektene fra olje og gass og blir hardt rammet av finanskrisen.
– Det styrker kreftene som vil lukke dører til samarbeid, dyrke nasjonalistiske verdier og slå hardere ned på opposisjon og uavhengige stemmer i det russiske samfunnet. Det er nedslående.

Storsatsing på militæret

Støre har møtt Russlands president både i den tidlige fasen preget av gryende samarbeid, og under de senere årene preget av økt konflikt.
– Putin opptrer kontrollert, han holder en tydelig distanse og er ikke utpreget jovial. I mine møter med ham og andre russiske leder har jeg oppfattet dem som godt forberedt og hardtarbeidende.
Støre påpeker at Russlands annektering av Krim-halvøya og klare militære støtte til de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina vil vanskeliggjøre en oppmykning i Vestens forhold til Russland i flere år fremover.
Men til tross for russernes storsatsing på sitt eget militære, mener han landet ikke utgjør noen kortsiktig militær trussel mot Norge.
– Der er jeg på linje med E-tjenesten, som sier Norge ikke er direkte militært truet. Jeg har stor forståelse for bekymringen i de baltiske landene, der man ser at Russland er mer aktive i å vise styrke i Østersjøen. Norge må stå samlet med våre allierte i NATO i reaksjonene mot Russland.

«Aggressiv isolasjon»

Støre påpeker at russere han snakker med skiller mellom tidligere kommunistiske land som Polen og Tsjekkia, som raskt ble EU-medlemmer, og områdene som Russland ser på som «russiske kjerneområder», som Ukraina og Hviterussland.
– Det virker som de mener de kan tillate seg mer i disse nærområdene. Den gamle russiske tankegangen om interessesfærer, står fremdeles sterkt. Det strider mot prinsipper i et moderne Europa og vekker mye motstand og noen ganger frykt.
– Men bak retorikken synes jeg vi snarere ser et land mer preget av «aggressiv isolasjon», enn av planer for «aggressiv ekspansjon».
LES OGSÅ:Utenriksminister Børge Brende om forholdet mellom Norge og Russland

Holder kontakten

Støres analyse av situasjonen er dannet både på bakgrunn av erfaringen fra arbeid i internasjonale organisasjoner og erfaringene fra sine år som utenriksminister.
– Jeg har fortsatt en del kontaktflater med analyser fra innsiden, og har uformelle samtaler. Generelt mener jeg det er for få slike uformelle kontakter inn mot Russland, sier Støre.
I Norge er Russland-kunnskapen i blant annet UD og andre deler av statsapparatet større enn i de flest andre europeiske land, mener Støre. Norge har en langsiktig interesse av å holde kunnskap og kontakter ved like.
– Vi har en helt egen erfaring som naboland til Russland, både folkelig gjennom stor utveksling av mennesker og varer som krysser grensen, og folkerettslig, med avtalen om delelinjen i Barentshavet og det diplomatiske arbeidet som lå bak.

Kilde:  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/russland/stoeres-putin-analyse-mener-norge-kan-ha-noekkelrolle/a/23432353/

søndag 5. april 2015

New frame-up case against Statkevich


New frame-up case against StatkevichConflict between a political prisoner and the colony administration is exacerbating.
On March 25 a former presidential candidate Mikalai Statkevich wrote his wife and said that he had signed a statement renouncing illicit labour and given written explanations.
Now they are framing up a case". I don't know what kind of. But ready for anything, and nothing can scare me. Well-trained!" - a politician joked in a sad voice.
His wife Maryna Adamovich says the situation is not clear yet. She told charter97.org that next day she would to go to the colony together with a lawyer to find out what would happen next.
"From the very first day in the colony he is sure he will not stay there for long. Perhaps, they prepared acts and "witnesses" for debriefing. I do not want to sound what a frame-up case may mean. Tomorrow I plan to go there with the lawyer, maybe something will become clear", Maryna Adamovich said.
Former presidential candidate Mikalai Statkevich was sentenced to six years in prison for organizing mass disorder on the day of presidential elections in December 19, 2010. He pleaded not guilty and he still refuses to write a petition for pardon.
In early 2015 after three years in Mahileu prison Mikalai Statkevich was transferred to the Shklou colony where he served more than six months of his term in 2011. Then Mikalai Statkevich worked at the saw-mill, was injured, but kept working.

Kilde:  http://charter97.org/en/news/2015/4/3/146032/

Lukashenka signed decree on “social parasites”

Lukashenka signed decree on “social parasites”The unemployed are to pay a charge equal to 20 basic units, otherwise they are to be arrested.
On April 2 Alyaksandr Lukashenka signed a decree #3 On Prevention of Social Parasitism. The decree comes into force right after it is officially published, and it is to be applied to relations which started since January 1, 2015, charter97.org was informed by his press-service.
It was noted, that the legal act “has been published in order to stimulate employment of citizens who are capable to work, and to guarantee that they would fulfill their constitutional obligation to participate in financing of public spending.”
The decree makes it an obligation for citizens of Belarus, foreign citizens and stateless persons permanently residing in the country, who are not taking part in financing of state spending or who had been taking part in this financing for less than 183 calendar days in the year that just ended, to pay a charge of 20 basic units.
Citizens, who are employed for 183 or more calendar days or engaged in other kinds of activities specified by the decree (entrepreneur activities, craft activity, creative work, activities of a lawyer, a notarial activities, services in the sphere of rural tourism, execution of work under civil contracts, full-time education), are recognized as persons participating in financing of state spending, and consequently, are freed from paying the charge.
The periods of raising a child under 7, a disabled child under 18, three or more underage children are also to be considered as participation in financing of state spending.
The decree has an exhaustive list of categories of citizens who are exempted from the charge. In particular, they are legally incompetent citizens, disabled persons, people under 18, women aged 55+, men aged 60+, and some other categories of citizens.
The sum of the charge which is to be paid, is reduced by sums of taxes paid in the period of taxation that has expired (an income tax on individuals, a single tax on individual entrepreneurs and other individuals, a tax under a simplified system of taxation).
The charge is to be paid on or prior to November of the year which follows the tax period which has ended, in accordance with the notice of the tax authority.
At the same time, in order to stimulate charge payers to pay it independently, there is an option of reducing the sum by 10% in case a payer offers information about payment in the period since August 1 of the current tax period till May 31 of the year that follows the tax period that expired. In this case the charge is to be paid prior to or on July 1 of the year which follows the tax period that expired.
Non-payment or underpayment of the charge is to lead to a fine of 2 to 4 basic units, or an administrative arrest with an obligatory community service.
The decree comes into force after its official publication, and is to be applied to civil relations which started since January 1, 2015.

Kilde:  http://charter97.org/en/news/2015/4/2/145950/