Sider

fredag 9. juni 2017

Murad Amrijev rømte til Hviterussland. Nå er han utlevert til Tsjetsjenia.

MMA-utøver på flukt fra tsjetsjenske styrker: – Han har blitt bortført og torturert der

Murad Amrijev (32) har vært på flukt fra tsjetsjensk politi i fire år. Nå frykter foreldrene for livet hans, om han blir utlevert fra Hviterussland.
 
Tirsdag ble den tsjetsjenske MMA-utøveren Murad Amrijev, tidligere amatørverdensmester, arrestert av hviterussiske grensevakter da han forsøkte å ta seg over grensen fra Russland.
Nå sitter han i hviterussisk arrest, med en utleveringsordre hengende over seg, ifølge den sterkt regimekritiske avisen Novaja Gazeta.
Om Amrijev blir deportert til den russiske republikken Tsjetsjenia, frykter både foreldrene og menneskerettighetsorganisasjoner at han risikerer å bli drept.
– Vi ber om hjelp til å forhindre at sønnen vår blir sendt til Tsjetsjenia, der han vil være i livsfare, sier de til den russiske avisen.
Menneskerettighetsorganisasjoner har kontaktet den europeiske menneskerettighetsdomstolen, fordi de mener at hans helse og liv er i fare, melder den russiske avisen.
Amrijev selv håper i det lengste at han kan bli værende i Hviterussland.
 – De gir meg ikke advokater, jeg får ikke lov å ringe, jeg har ingen rettigheter. Jeg vil ha politisk asyl her, sier han til den russiske TV-kanalen Dozjd, gjennom vinduet fra cellen sin.
Ifølge OC Media, skal en lokal byråkrat ha fortalt at utleveringen vil skje torsdag kveld eller fredag.

– Han har tidligere blitt bortført og mishandlet

Frykten for hva som kan skje med ham om han ender opp i Tsjetsjenia, stammer fra fire år tilbake.
Da skal 32-åringen han blitt bortført og torturert av lokale sikkerhetsstyrker. Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Memorial for å tvinge hans eldre bror hjem fra Tyskland.
– Han har tidligere blitt bortført og mishandlet der, og vi kunne ikke hjelpe ham, sier hans fortvilte foreldre, som fremdeles bor i Tsjetsjenia, til Novaja Gazeta.
Amrijev har fortalt at han ble mishandlet fordi en tsjetsjensk politisjef anklaget hans storebror for å forsøke å drepe ham. Siden politisjefen ikke kunne få tak i storebroren, som bor i Tyskland, pekte han seg ut Amrijev, skriver Radio Free Europe.
Ifølge flere medier skal politisjefen ha begynt en regelrett blodfeide mot Amrijev og broren.
Tsjetsjenia styres med jernhånd av president Ramzan Kadyrov, som en rekke menneskerettighetsorganisasjoner beskylder for å stå bak omfattende brutalitet mot befolkningen i republikken.

Arrestert i Russland – rømte til Hviterussland

Etter hendelsene i 2013 flyktet MMA-utøvere til Ukraina, og begynte å gå stevner der. Søndag reiste han tilbake til Russland, til byen Brjansk, ikke så langt fra den ukrainske grensen.
Amrijev skulle fornye visumet sitt, men endte opp med å bli anholdt av russisk politi på grunn av en trykkfeil i passet.
Han ble sittende i 48 timer i en provisorisk arrest, mens tsjetsjenske spesialstyrker ventet på utsiden, ifølge OC Media.
Tirsdag slapp det lokale politiet ham fri, og han greide å snike seg forbi vaktene utenfor. 24 timer senere ble han arrestert på den hviterussiske grensen.
– Vi ber om hjelp til å forhindre at sønnen vår til sendt til Tsjetsjenia, der han vil være i livsfare, sier Amrijevs foreldre i en video.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar