Sider

søndag 15. januar 2012

Sergei Kavalenka - "Den Hviterussiske Batman"

Sergei Kavalenka er bosatt i Vitebsk, jobber som privat entreprenør i reparasjon- og konstruksjonsbransjen og er far til to barn, Valentin (7) og Victoria (6 måneder). Han fyller 37 år den 16. januar, men denne bursdagen får han nok ikke feire med familien. Han har nemlig vært i forvaring helt siden 22. desember og har fra 19. desember sultestreiket fordi han er uenig i anklagene som er rettet mot ham.

7. januar 2010.
Et fotografi av et gigantisk flagg som hadde blitt satt opp ved den tradisjonelle stjernen på juletreet på Seierstorget i Vitebsk var i løpet av noen få timer spredt over hele internett. Siden da har mange sett på Sergei som en sann helt, "den hviterussiske Batman", som løftet det nasjonale symbol - flagget - helt opp på det 40 meter høye juletreet helt uten noen som helst form for sikring, med en reell fare for sitt eget liv. Noen mener at denne handlingen er latterlig og regner Kavalenka for en klovn som ikke klarer å roe seg ned og henger flagg på de vanskeligste stedene som er tilgjengelige - om ikke på treet så på tak til nærliggende boligblokker, toppen av en byggingskran...

Den gangen ble Sergei Kavalenka bøtelagt med 140 000 rubler for upasselig oppførsel - dommen sa at han angivelig hadde fornærmet de ansatte på politistasjonen der han hadde meldeplikt. Etter det ble Sergei ilagt en betinget dom på tre år.

Husarresten han ble ilagt er en streng rutine med faste tider når Sergei skal være hjemme og med obligatorisk arbeid. Nå har han blitt anklaget for brudd på dette. For eksempel har han en gang kommet hjem ett minutt for sent, og vært ute for å feire den forrige Frihetsdagen under hvitt-rød-hvite flagg. Nå har også enda en fornærmelse mot de ansatte blitt nedskrevet i straffesaken, selv om Sergei har i løpet av fire rettsaker forsøkt å bevise at det ikke har skjedd og er ikke noe mer enn hevn fra politiansatte fordi han ikke har gitt seg, for at han fremdeles henger flagg ute hvor alle kan se dem, for at flagg blir brukt som gardiner i leiligheten hans, noe man ser fra lang avstand, ettersom han har leilighet i åttende etasje.

De som er igjen i leiligheten er den pensjonerte moren til Sergei og hans kone med to barn. I og med at det var Sergei som tjente penger, sitter de fire igjen i nesten-fattigdom. Nå har de smått med penger og får ikke noe hjelp - alt endret seg etter at Sergei ble arrestert.
- Politiet prøver å fremstille saken som om det ikke er Sergeis politiske overbevisning eller hans politiske handlinger som ligger til grunn for straffesaken, men som om han er en vanlig bølle som banner, bruker stygt språk. For dem er det lettere å gjøre Sergei om til en bølle enn å innrømme at han bevisst satte opp det hvitt-rødt-hvite flagget.

Etter inspeksjoner og kontroller, som det kunne skje fire-fem av hver natt, har Sergeis sønn, Valentin fått hodepine. Nå blir den lille gutten redd hver gang noen ringer på døra - plutselig er det politiet som er tilbake for å arrestere noen flere...

Den seks måneder gamle Victoria forstår ikke at far er i fengsel, og sønnen vet ingenting om farens sultestreik. Sergei er fast bestemt på å ikke stoppe protesten - enten vil han holde sultestreiken til han blir løslatt, eller så dør han. Og alle som kjenner til Kavalenka vet at han er mann for sitt ord.

Sergei valgte sin vei nesten med en gang - han valgte å gå veien under det hvitt-rød-hvite flagget. Det er vanskelig å telle hvor mange ganger han har gått i sentrum av Vitebsk under dette flagget, det er umulig å telle antall døgn han har tilbrakt i fengsel for dette. Ikke til å telle antallet flagg som har dukket opp her og der de siste årene - hvis bare ikke politiet gjemmer på antallet "trofeer" de har fått ned ved hjelp av brannvesenet... Selv til sin egen rettsak i 2010 kom Sergei Kavalenka bærende på det hvitt-rød-hvite flagget. Et enestående tilfelle av en person, som ble truet med fengsel og som ikke var redd for å gjenta handlingen han ble truet for - å løfte flagget akkurat der ingen forventet det.

Og nå, når Sergei har sultestreiket i over en måned, er det vanskelig å tro at noe kan ødelegge denne mannen, bryte ham ned og få ham til å gi opp. For hva er det som kan ødelegge en som sier at sjelen hans steg til himmels i det øyeblikket han ropte "Leve Hviterussland" og slapp løs et hvitt-rød-hvitt flagg - 40 meter over bakken, foran en lamslått folkemengde, over et juletre i sentrum av Vitebsk? Sergei angret aldri på at han gjennomførte dette, selv om han endte opp i håndjern senere.

Kilder: http://www.svaboda.org/content/article/24451174.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar