Sider

onsdag 8. august 2012

Kaster svenske diplomater ut av Hviterussland

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko kaster ut alle svenske diplomater fra Minsk.

- Hans frykt for menneskerettigheter når nye høyder, skriver Sveriges utenriksminister Carl Blidt på Twitter.

I forrige uke ble Sveriges ambassadør til Hviterussland utvist av landet fordi han hadde hatt kontakt med hviterussiske opposisjonelle.

Tidligere i sommer bombet det svenske reklamebyrået Studio Total Hviterusslands hovedstad Minsk med teddybjørner med regimekritiske budskap fra småfly.

Bakgrunnen var at teddybjørnene skulle være en støttekampanke for et rettferdig demokrati, og stuntet skapte sterke reaksjoner.

(Saken fortsetter under bildet)
- NÅR NYE HØYDER: Sveriges utenriksminister Carl Bildt mener Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenkos frykt for menneskerettigheter når nye høyder. Foto: Björn Lindahl / Aftonbladet

Kaller hjem hviterussiske diplomater

Lukasjenko var i etterkant av teddybjørnbombingen svært klar på at det svenske flyet burde vært tvunget ned.

Blant annet ble luftforsvarssjefen og sjefen for grensevaktene i landet sparket for ikke å ha stanset bamseangrepet.

Onsdag morgen sa det hviterussiske utenriksdepartementet i en uttalelse at det kaller hjem alle sine diplomater fra Sverige. Svensk UD bekrefter at den hviterussiske ambassaden i Stockholm stenger.

- De stenger sin ambassade i Stockholm og i praksis stenger de også den svenske ambassaden i Minsk, gjennom å oppheve den diplomatiske statusen til svenske diplomater fra og med slutten av august, sier pressesjef Anders Jörle.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Lukasjenko kaster ut diplomater fra landet. I februar hjemkalte alle EU-landene sine ambassadører fra Hviterussland som en reaksjon på at Hviterussland har gitt Polens ambassadør og EU-ambassadøren ordre om å dra hjem.

Kort tid etter nyheten ble kjent onsdag, sa EU-kilder at EUs diplomater vil komme sammen for å diskutere en felles reaksjon mot Hviterussland på bakgrunn av utvisningen av Sveriges diplomater.

VG Nett/NTB, http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10052462

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar