Sider

fredag 3. august 2012

Svensk ambassadør utvist fra Hviterussland

Hviterussland har utvist Sveriges ambassadør fra landet fordi han skal ha hatt kontakt med hviterussiske opposisjonelle, opplyser utenriksminister Carl Bildt.

Han betegner beskyldningene som «lattervekkende».

- De har rettet anklager mot ambassadøren som savner ethvert grunnlag, sier Bildt.

I en twittermelding skriver han at «(Aleksander) Lukasjenkos regime har utvist Sveriges ambassadør fordi han har støttet menneskerettighetene for sterkt. Viser regimets sanne jeg».

Bildt mener at det ikke er noen hemmelighet at ambassadøren har hatt kontakt med opposisjonelle, men at det er i samsvar med svensk utenrikspolitikk.

Artikkelen fortsetter under bildet.
REAGERER: Carl Bildt, Sveriges utenriksminister, mener det er lattervekkende at ambassadøren i Hviterussland blir beskyldt for å ha hatt kontakt med opposisjonelle i landet. Foto: BJÖRN LINDAHL / AFTONBLADET


- Det finnes mange ambassadører i Sverige som har kontakt med opposisjonen, sier Bildt.

Han mener avgjørelsen avslører en svakhet hos Hivterussland, og ifølge Aftonbladet har han allerede tatt opp saken med EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Senest torsdag skrev VG Nett om de svenske aktivistene som «bombet» teddybjørner over Hviterussland. Aksjonen var ment som en støttekampanje for et rettferdig demokrati i Hviterussland.

Det er imidlertid usikkert om denne aksjonen har en sammenheng med at den svenske ambassadøren i dag ble kastet ut av landet.

Aksjonen var vel og merke lite populær blant det hviterussiske diktaturet, og «bombingen» førte til at sjefen for Luftforsvaret fikk sparken av president Alexander Lukashenko. 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar