Sider

onsdag 9. juli 2014

Dette skjer i Ukraina

Opprørere ute av Slavjansk


Prorussiske separatister har forlatt sin viktigste skanse Slavjansk øst i Ukraina. Regjeringshæren patruljerer i gatene.
Siden april har det russiske flagget vaiet over den viktigste administrasjonsbygningen i byen, men lørdag ble det erstattet av Ukrainas gule og blå striper.
– Din ordre om å frigjøre Slavjansk fra opprørskrigerne er blitt utført, sa forsvarsminister Valerij Heletej til president Petro Porosjenko, ifølge presidentens nettsted.
Omkring 100-150 ukrainske soldater patruljerte sentrum av byen. Det kunne høres skyting fra et område rundt byen der opprørskommandantene hadde sine baser.
At ukrainske myndigheter har klart å ta tilbake Slavjansk representerer et viktig vendepunkt i den flere måneder lange krisen som har truet selve eksistensen til landet.

Bekrefter flukt

Den selvutnevnte ordføreren i Slavjansk, Volodymor Pavlenko, bekrefter at opprørere har forlatt byen som separatistene tok kontroll over i april.
Slavjansk, som har over 100.000 innbyggere er strategisk viktig og huser et av landets største våpenlagre, som separatistene også har kontrollert.
– Lokale innbyggere skal overlevere våpnene, som ble etterlatt av opprørerne, til regjeringsstyrker, sier president Porosjenko i en uttalelse.
– Dette er den nedrustningen jeg snakket om da jeg avduket min fredsplan for å løse situasjonen i øst, sier Porosjenko videre.

Anklager Putin

Opprørerne skal ha dratt i retning byen Kramatorsk, melder BBC.
– Vår motstand er ikke ødelagt, sier opprørsleder Andrej Purgin, og la til at opprørerne kun har forlatt byen for å beskytte sivilbefolkningen.
Den militære lederen for separatistene i Slavjansk, Igor Strelkov, også kalt Girkin, anklager imidlertid Russlands president Vladimir Putin for å ha sviktet.
– De fylte oss med håp, og så forlot de oss. Det var fine ord fra Putin om å beskytte det russiske folk, forsvare det nye Russland. Men det var bare ord, skriver han på Twitter.

Opphevet våpenhvile

Porosjenko ga mandag ordre om at den knapt to uker lange våpenhvilen med separatistene skulle oppheves, noe som vakte sterk fordømmelse i Russland.
Siden har Slavjansk vært senter for en ny militæroffensiv fra regjeringen.
Presidenten har foreslått nye samtaler om en våpenhvile med opprørerne i helgen, men så langt er det ikke kommet noen kunngjøring om noe møte.
Nærmere 500 mennesker har blitt drept under krisen i Ukraina etter at den russiskstøttede presidenten Viktor Janukovitsj ble tvunget til å gå av i februar og Russland annekterte Krim-halvøya.
 
Kilde:  http://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/ukraina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar