Sider

tirsdag 1. juli 2014

Ukrainas president Petro Porosjenko avblåste mandag kveld våpenhvilen med separatistene i Øst-Ukraina.

порошенко– Vi vil angripe og befri landet, sier Petro Porosjenko.
– Etter å ha gått nøye gjennom situasjonen, har jeg som øverstkommanderende besluttet ikke å forlenge våpenhvilen, sa han videre i en TV-tale sent mandag kveld.
Ifølge Porosjenko ble våpenhvilen avblåst på grunn av «kriminelle aktiviteter» begått av separatistene.
Beslutningen kommer etter at Porosjenko møtte sine rådgivere sent mandag kveld. Tidligere på dagen opplyste presidenten av våpenhvilen kom til å bli forlenget.
President Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin har hatt en rekke telefonmøter søndag og mandag, der også Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel har deltatt

Skjør våpenhvile

Ukraina innførte en ensidig våpenhvile 20. juni. Kort tid etter sluttet flere separatistledere seg til våpenhvilen, og senere har den blitt utvidet. Det har imidlertid vist seg å være en skjør våpenhvile fra første stund, og fortsatt meldes det om brudd.
Ifølge den russiske TV-kanalen Channel One ble deres kameramann Anatolij Kljan (68) skutt og drept av ukrainske styrker, mens han var på en reportasjetur med separatistene. Russisk UD mener hendelsen er et tegn på at ukrainske styrker ikke ønsker å dempe konflikten.
Samtidig melder ukrainske styrker om at fem soldater ble drept av prorussiske separatister i helgen.

Vil styrke grenseposter

Putin og Porosjenko sier de vil arbeide for at flere gisler og fanger blir frigitt. De er også enige om å få på plass sterkere grensekontroll mellom de to landene. Det kan bidra til å blidgjøre EU-landene, som har kommet med en rekke krav til Russland.
Blant kravene er at de prorussiske separatistene får tilbake kontrollen over landets grenseposter i øst. Unionen krevde også at våpenhvilen følges opp bedre, og varslet nye sanksjoner mot Russland dersom dette ikke skjer.
Putin har på sin side hevdet at Russland ikke har noe med separatistene å gjøre, og at den ukrainske regjeringen må ta ansvar for volden øst i landet.

OSSE-stans

Det siste EU-kravet var at observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skulle frigis. De siste gislene ble sluppet fri lørdag, og alle var i god behold.
OSSE har likevel besluttet å redusere aktiviteten i Øst-Ukraina, og for å stanse utsendelsen av nye observatører til området.
– Vi gleder oss til den dagen da vi kan gjenoppta vår aktivitet i Øst-Ukraina for fullt, men før det skjer må en rekke forhold forbedres. Vi vil ikke utsette observatørene våre for ytterligere fare, sier OSSE-nestleder Alexander Hug.
– Våpnene må bort, kontrollpostene må bort, og vi må få bevege oss fritt i området, er kravene Hug stiller. (©NTB)

Kilde:  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/ukraina/ukrainas-president-vi-vil-angripe/a/23243804/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar