Sider

lørdag 23. august 2014

Nato: Russiske styrker er nå inne i Ukraina

**Full alarm i FN, USA og Nato
**Sikkerhetsrådet møttes fredag

<p>HUMAN HJELP?: En russisk lastebil-kolonne med antatt humanitær hjelp kjører her mot den ukrainskde grensen nær Donetsk.</p><p><br/></p> 
 
HUMAN HJELP?: En russisk lastebil-kolonne med antatt humanitær hjelp kjører her mot den ukrainskde grensen nær Donetsk.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters
 
Nato melder nå at russiske styrker er inne i Ukraina. USA og FN går til kraftig angrep på at Russland har sendt en stor lastebilkonvoie inn i Ukraina. Det skal være 18.000 russiske soldater utplassert ved grensen.

VG følger

New York Times skriver at Russland har forflyttet artillerienheter bemannet med russiske soldater inn på ukrainsk territorium de siste dagene, og artilleriet brukes mot ukrainske styrker.
Avisen siterer NATO-talskvinnen Oana Lungescu:
Siden midten av august har NATO fått flere rapporter om at russiske styrker er direkte involvert i kamphandlinger i Øst-Ukraina, «inkludert russiske fallskjermsoldater, luftforsvarsstyrker og spesialstyrker», sier hun.
– Russisk artilleristøtte, både over grensen og fra ukrainsk territorium, tas i bruk mot ukrainske styrker, sier hun i følge avisen som NTB refererer.
  CNN siterer en kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet: Opp mot 18.000 russiske soldater er kampklare og utplassert ved grensebyer på grensen til Ukraina.
Og i kveld melder New York Times at NATO bekrefter at russiske styrker har skutt på ukrainsk jord.

Krisemøte i FN

FNs sikkerhetsråd kalte fredag kveld inn til krisemøte. Etter møtet oppfordret generalsekretær Ban Ki-Moon begge parter til å samarbeide for at den humanitære hjelpen skal nå fram.
- Til tross for den humanitære situasjonen kan en ensidig handling potensielt forverre en allerede farlig situasjon øst i Ukraina, uttalte generalsekretæren gjennom sin talsperson etter møtet.
Det er stor nervøsitet over russernes store aktivitet. USA gikk i kveld ut og krevde at Russland øyeblikkelig trekker ut en stor lastebilkolonne som fredag kjørte inn i Ukraina uten godkjennelse.
Ifølge Ap skal det ha vært 130 lastebiler.
– Russland må fjerne sine kjøretøy og sitt personale fra ukrainsk territorium øyeblikkelig. Skjer ikke det står Russland overfor ytterligere kostnader og isolasjon, sier Pentagon-talsmann John Kirby.
Russland på sin side sier kolonnen bare inneholder nødhjelp, uten at de gikk inn på kritikken om at de gikk inn i et naboland uten godkjennelse.

– Alarmerende

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen var også ute og fastslo at man er vitne til «en alarmerende oppbygging av russiske bakke- og luftstyrker nær grensen ved Ukraina».
Ifølge NTB sa han at stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og artilleri er blitt fraktet inn i Øst-Ukraina. Fogh Rasmussen stiller spørsmål ved hvorvidt den virkelige hensikten med kolonnen er å gi hjelp til sivile eller om det er å forsyne separatister med våpen.
I en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel beskyldte Russlands president Vladimir Putin myndighetene i Kiev for å ha trukket ut tiden, og sa at kolonnen hadde blitt kjørt over grensen fordi «videre forsinkelser hadde vært uakseptable».
Ukrainas statsminister Arseniy Yatsenyuk sier at lastebilene ikke var kommet for å levere bistand, men at de ble brukt for å lage en provokasjon.

Kilde:  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/russland/nato-russiske-styrker-er-naa-inne-i-ukraina/a/23279969/

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar