Sider

lørdag 30. august 2014

EU varsler «svært sterke» sanksjoner mot Russland


BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Samtidig som det dukker opp stadig flere tegn på russiske krigshandlinger i Ukraina, forbereder EU nye sanksjoner mot Russland.
- Vi er klare til å komme med svært sterke og klare tiltak, men døra holdes åpen for en politisk løsning. Det gir ingen mening med noen ny kald krig, sa EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso på en felles pressekonferanse med Ukrainas president Petro Porosjenko i Brussel lørdag, ifølge NTB.
EU har allerede innført en rekke sanksjoner mot Russland. Siste runde var vidtfavnende og rammet blant annet russisk oljeindustri.
Russland svarte på sanksjonene med egne sanksjoner og forbød import av en rekke europeiske produkter.
Vestlige ledere har de siste dagene anklaget Russland for å trappe opp krigen i Ukraina. De mener Russland hjelper opprørerne med både militært utstyr og russiske soldater.
Nå varsler EU altså at opptrappingen vil bli straffet med en ny runde sanksjoner.

- Russland i krig med Europa

Dalia Grybauskaite
FOTO: NTB Scanpix
Litauens president Dalia Grybauskaite brukte sterke ord da hun ankom EU-toppmøtet lørdag ettermiddag.- Russland er i krig med Ukraina. Det betyr at Russland er i en krigstilstand med et land som ønsker å bli nært integrert med EU. Russland er i praksis i en krigstilstand med Europa, sa  hun.
Grybauskaite har også tidligere gått hardt ut mot Russland og advart mot hva som kunne skje etter at landet annekterte Krim.
Hun tok til orde for «handling» fra vestens side. Grybauskaite mener Ukraina må få militær hjelp til å forsvare folk og territorium.
- For i dag kjemper Ukraina krig på vegne av hele Europa, sa den litauiske presidenten.
Hun vil ha tøffere sanksjoner mot Russland, blant annet mot våpenhandel.

Vil trolig ramme finanssektoren

EU-møtet var i utgangspunktet planlagt for å peke ut ny president for EUs råd og en ny utenriksminister for unionen. Det er imidlertid ventet at krigen i Ukraina og eventuelle sanksjoner mot Russland også vil bli tema.
EU-toppene kommer trolig til å be EU-kommisjonene utrede og forberede nye sanksjoner mot Russland. De vil altså true Russland med nye sanksjoner, men neppe vedta eller iverksette dem nå.
Dersom de blir enige om sanksjoner, kan de komme til å ramme den russiske finanssektoren i enda større grad enn i dag. I tillegg kan embargoen på våpenhandel komme til å bli utvidet til å hjelpe tidligere inngåtte avtaler mellom Russland og EU-land.
Det er imidlertid liten tvil om at slike sanksjoner også vil ramme mange EU-land hardt.
Se video om Putin:

- Småby ødelagt

NATO, EU og USA mener Russland har rykket inn i Ukraina med tunge styrker de siste dagene.
Torsdag publiserte NATO satellittbilder som de sier viser russiske militærkjøretøy i Ukraina.
Lørdag sa talsmann for det ukrainske forsvaret, Andrij Lusenko, at russiske stridsvogner har ødelagt så å si alle husene i småbyen Novosvitlivka under krigshandlingene.
Påstanden er så langt ikke blitt bekreftet.
Fredag opplyste FN at nærmere 2600 mennesker har mistet livet i den blodige konflikten. Det er ikke klart hvor mange av dem som er sivile.
Det er imidlertid ingen tvil om at sivile liv har gått tapt. Ukrainske styrker har blant annet skutt med tunge våpen inn i byene Donetsk og Luhansk, der opprørerne har sine hovedseter.
Den ukrainske hæren har beleiret de to byene de siste ukene. Men med den nye utviklingen på slagmarken er det nå et spørsmål om den ukrainske hæren vil måtte gi slipp på beleiringen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar