Sider

onsdag 5. august 2015

Bombelignende gjenstand funnet etter at vekter ble skutt i Oslo

BLINDERN (VG) Politiet forbereder seg til å uskadeliggjøring den bombelignende gjenstanden.

Politiet ifører seg verneutstyr nå i forbindelse med uskadeliggjøring av gjenstanden. Det kommer også trolig et smell fra området, skriver politiet på twitter.
Det eventuelle smellet vil være kontrollert, og iverksatt av politiet på stedet.

– Laget for å se ut som en bombe

Politiet har fortsatt ikke pågrepet de to antatte gjerningspersonene som flyktet til fots fra skyteepisoden i natt. Bombegruppen håndterer samtidig en mistenkelig gjenstand de fant på åstedet.
– Det er ikke en tilfelidig blikkboks som er funnet, men det ser ut som å være en tanke bak at det skal se ut som en bombe eller at det er en bombe. Det er fortsatt uavklart om det er en bombe eller ikke, og bombegruppen gjør sine tiltak, sier operasjonsleder Tor Jøkling ved Oslo Politidistrik til VG.
Vet du noe om saken? Har du tips eller innspill? Kontakt oss her!
Ved 09-tiden bekreftet politiet  at bombegruppen vil prøve å uskadeliggjøre gjenstanden på bakken.
– Gjenstanden har ikke blitt mindre mistenkelig, og bombegruppen vil derfor bruke utstyret sitt for å uskadeliggjøre gjenstanden, sa operasjonsleder Jøkling til VG.

Fant jakke ved t-banestopp

Det mistenkelige funnet skal ha vært i nedre del av Blindern, og politiet har sperret av et større område i nærheten av fysikk- og kjemibygget.
– Det er funnet ytterligere gjenstander som vi setter i forbindelse med hendelsen og personene, Jøkling.
FUNN: En bombelignende gjenstand er funnet på området til Universitetet i Oslo på Blindern onsdag morgen.
FUNN: En bombelignende gjenstand er funnet på området til Universitetet i Oslo på Blindern onsdag morgen. Foto: Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
Politiet opplyser overfor NRK at de har funnet en jakke på t-banestasjonen på Blindern, som de mistenker kan stamme fra en av gjerningspersonene.
Flere bygninger og noen bolighus er også avsperret, og det har blitt satt opp en sperring ved t-banenestasjonen på Blindern.

PST i tett dialog

Bombegruppen arbeider nå på stedet for å finne ut hva de mistenkelige gjenstandene som ble funnet i en pose er.
– Vi kan ikke utelukke eller bekrefte at funnet har en sammenheng med skyteepisoden i natt.
Det er tid og funnsted som likvel gjør at politiet tror at funnet kan ha tilknytning til nattens hendelse.
– PST ble tidlig orientert om situasjonen og er nå i tett dialog med Oslo politidistrikt, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til VG
Meldingen om skytingen kom 02.43 natt til onsdag, og meldingen om funn av mistenkelig gjenstand kom 06:55.

Hadde skuddsikker vest

Vekteren har selv forklart til politiet at han oppdaget to menn på runden sin i området. Da han tok kontakt med dem skal de ha løpt, hvorpå han løp etter.
– En snudde seg og løsnet fire-fem skudd. Et treffpunkt er brystet på vekteren, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til VG.
Se bildespesial:
Vekteren skal ikke være alvorlig skadet, men fikk behandling av helsepersonell på stedet. Han hadde på seg skuddsikker vest.
– Han er truffet. Vi vet ikke hva slags våpen det er, men vi vurderer det som et finkalibret våpen, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til VG.
Mannen som politiet mener avfyrte våpenet er beskrevet som rundt 175 cm høy, iført rød cap, svart jakke og grå sko. Mannen er hvit og snakket engelsk, ifølge politiet.
Det skal ikke være snakk om at flere personer ha blitt observert på stedet andre enn de to mistenkte etter skyteepisoden.

Har satt krisestab

<p>FULL UTRYKNING: Brannvesenet er også på stedet.</p>
FULL UTRYKNING: Brannvesenet er også på stedet.
Foto: Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
– Vi er glade for at vekteren ikke er alvorlig skadet, men det er en alvorlig situasjon som har oppstått og som politiet nå håndterer, sier Gunn Elin Bjørneboe, universitetsdirektør og beredskapsansvarlig ved Universitetet i Oslo, til VG, og legger til at de har satt krisestab.
Ifølge Bjørneboe har det vært lite aktivitet ved bygningene som nå er sperret av den siste tiden. Hun kjenner ikke til at det har foregått noe oppussingsarbeid eller lignende, som kan forklare gjenstandene som politiet har funnet.
Majoriteten av ansatte og studenter er først ventet i forbindelse med skolestart i neste uke. Universitetet sier til VG at de sammen med politiet vurderer hvorvidt de av de ansatte som skal jobbe i dag, skal sendes hjem eller ikke.

Leter fortsatt

Skytingen skal ha funnet sted utendørs på universitetsområdet.
Store politistyrker søkte etter de to mennene i området, blant annet med hundepatruljer, men trappet i 06-tiden ned søket.
– Vi har ikke pågrepet noen, men leter fortsatt, sier Pedersen.
Politiet vet ennå ikke hvorfor de mistenkte skal ha oppholdt seg på stedet, eller løsnet skudd mot vekteren.
– Området er vanligvis åpent for fri ferdsel, og vi vet ikke hvorfor de kan ha vært på området.
Fornærmede vil også bli avhørt i løpet av dagen.

Nokas: – Ikke opplevd liknende

<p>SKUTT: En Nokas-vekter ble natt til onsdag skutt av to ukjente gjerningsmenn.<br/></p>
SKUTT: En Nokas-vekter ble natt til onsdag skutt av to ukjente gjerningsmenn.
Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
Kommunikasjonssjef i Nokas, Ådne Mauritzen, forteller at de ikke har opplevd liknende hendelser etter trusler den siste tiden.
– Vi har aldri opplevd at våre vektere har blitt skutt på, så dette er svært alvorlig, sier Mauritzen.
I november i fjor ble imidlertid en vekter forsøkt fraranet noen nøkler, utsatt for vold og skutt med sjokkpistol av ukjente gjerningsmenn. Hendelsen førte til at NOKAS utstyrte alle sine vektere med en såkalt vernevest.
– Det er ikke en direkte skuddsikker vest, men en vest som kan beskytte mot knivstikk og lignende, forteller Ådne Mauritzen, kommunikasjonsdirektør i NOKAS, til VG.

Følger opp hendelsen

Etter det Mauritzen kjenner til ligger vekteren fortsatt til observasjon på sykehus, og det skal etter forholdene stå bra til.
– Han er nok preget av hendelsen, og det han har opplevd. Det er viktig for oss nå å følge opp vekteren og sørge for at han får den bistanden han trenger fra lege og helsetjeneste.
Nokas forteller også at de kommer til å gjøre en gjennomgang av rutinene deres, og vurdere om det er nødvendig å gjøre ytterligere tiltak med tanke på trusselnivået.
<p>LØSNET SKUDD: Meldingen om skytingen kom 02.43 natt til onsdag. Store politistyrket leter etter de to antatte gjerningsmennene på Blindern i Oslo.<br/></p>
LØSNET SKUDD: Meldingen om skytingen kom 02.43 natt til onsdag. Store politistyrket leter etter de to antatte gjerningsmennene på Blindern i Oslo.
Foto: DANIEL D. LAABAK, TIPSER.NO
T-banen i området går som normalt, men politiet sier at det vil bli en del komplikasjoner i trafikken og ferdselen i området så lenge det pågår politiarbeid på stedet, skriver NTB.

Kilde:  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krim/bombelignende-gjenstand-funnet-etter-at-vekter-ble-skutt-i-oslo/a/23500271/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar