Sider

lørdag 17. mars 2012

Vladislav Kovaljov henrettet

Vladislav Kovaljov

Pårørende fikk tilsendt et brev fra Høyesterett med melding om at straffen var blitt gjennomført. Brevet er datert 16. mars 2012. Det ble sendt til Kovaljovs hjemmeadresse i Vitebsk, og det var moren, Lubov Kovaljova, som fant det. Hun klarer ikke å snakke - gråten og sorgen har tatt overhånd.

Moren Lubov Kovaleva
"Mor hentet brevet nå nettopp. Høyesteretten i Hviterussland... Datert 16.03... Henrettelsen er gjennomført... Mor fikk det. De drepte ham, alt var forgjeves, forgjeves," forteller Tatiana, Kovaljovs søster, gråtende. Hun har lagt ut en kopi av brevet på sin Facebookside med kommentaren "De drepte ham". Siden ble blokkert litt senere på dagen.

Innenriksdepartementet nekter å fortelle hvorvidt også Konovalov har blitt henrettet eller ei, men hevder at det ikke er noe grunnlag til å tro det selv om Kovaljov har blitt henrettet. Ifølge departementet avhenger ikke to henrettelser av hverandre.

Vladislav Kovaljov og Dmitrij Konovalov ble begge dømt til døden for angrepet i april i fjor.

Til tross for at president Alexander Lukashenkos hevdet at de to dødsdømte mennenene tilstod bombeangrepet bare dager etter det skjedde, mener menneskerettighetsaktivistene at bevisene ikke var sterke nok.

Konovalov ble også funnet skyldig i å ha stått bak en eksplosjon på Hviterusslands uavhengighetsdag i juli 2008 og terrorangrepene i byen Vitebsk i september 2005.

De to mennene er barndomsvenner og hadde ifølge dommen eksperimentert med sprengladninger i en årrekke, skriver NTB.

Hviterussland er i dag det eneste landet i Europa som praktiserer dødsstraff. Henrettelsene skjer ved skyting med pistol.

Det var midt i ettermiddagsrushet 11. april at en bombe, pakket med blant annet spiker, gikk av på en T-banestasjon i sentrum av Hviterusslands hovedstad.

12 personer mistet livet momentant, og rundt 200 ble skadet. Senere har det kommet frem at totalt 15 personer mistet livet som følge av terrorbomben.


Kilder: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10079293, http://www.svaboda.org/content/article/24518532.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar