Sider

torsdag 1. mars 2012

Norske fengsler - med fokus på rehabilitering

Hviterussland
Vi har hørt og lest mye om opposisjonelle i Hviterussland som blir fengslet og som sultestreiker. Det er et allmennkjent faktum at hviterussiske fengsler ikke holder mål. Interiøret er forferdelig, maten er bortimot uspiselig og psykisk og fysisk tortur forekommer. Her er det ingen som tenker på rehabilitering eller rusmestring. I motsetning til norske fengsler.

Frihetsberøvelse. Fengselsbetjenten gjorde det helt klart at den eneste straffen en innsatt skal gjennom er frihetsberøvelse. De blir kontrollert konstant, og det var ingen i hele landet som hadde mer makt over et medmenneske enn en fengselsbetjent. Allikevel ble det gjort helt klart at straffen kun besto av frihetsberøvelse. En innsatt får god mat tre ganger til dagen som blir inntatt sammen med resten av innsatte i fellesrommet. Det er mulig å få utdanning i fengselsskolen mens man soner, og man kan jobbe og tjene egne penger, omtrent 60 kr dagen, blant annet på kjøkkenet eller i vaskeriet.
Norge

Fengselet består av en kvinneavdeling og en mannavdeling, i tillegg til varetektsavdelingen og rusmestringsavdelingen. De har et stort uteareal der de kan tilbringe en time daglig med å få frisk luft, spille fotball eller volleyball, eller bare henge sammen med andre innsatte. I et fengsel finnes det også en dam ute i kvinners luftegård, med fisker som kvinnene mater hver dag.

TV og radio er et gode alle innsatte (unntatt f.eks. dem som sitter i varetekt, dersom det kan være hemmende for etterforskningen) har tilgang til på cellene sine.

Rusmestringsavdelingen er der for å hjelpe innsatte – de som ønsker å få hjelp – med å mestre rusproblemene. Det er mange som gang på gang sklir ut nettopp på grunn av rusproblemer, og det er nettopp derfor rusmestringsavdelingen er der. For å hjelpe og forebygge liknende problemer i den stadig lysnende fremtiden til en innsatt.

En av korridorene er delt inn i to. Den ene halvdelen består av besøksrom, og er noe som de innsatte forbinder med noe positivt og som de stort sett gleder seg til. Den andre halvdelen er forbundet med negative ting og er et sted folk helst ikke vil havne, ettersom den blant annet består av to isolasjonsceller.

Hva skjer dersom en av de innsatte i et norsk fengsel bestemmer seg for å sultestreike? De ansatte forteller at dersom det skjer, får personen fremdeles tilbudt mat hver dag, akkurat som resten av innsatte, og får saft med sukker til å drikke, slik at han eller hun får i seg noe næring. Dersom situasjonen ikke bedrer seg, og det blir åpenbart at her er det et ganske stort og farlig helseproblem, blir den innsatte sendt til sykehus. Allikevel er dette noe som skjer sjeldent, ettersom mange knekker etter hvert. Det er jo ikke så rart, når det plutselig dukker opp is til dessert en dag…

Fokuset er hele tiden på rehabilitering, og det jobbes hele tiden med å klargjøre de innsatte for å komme ut i verden igjen og få en bedre hverdag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar