Sider

torsdag 4. september 2014

Erna Solberg fnyser av Putins våpenhvile-utspill


Tidligere denne uken gikk Vladimir Putin ut og ba om en slutt på kampene øst i

NATO-toppmøtet

* Stats- og regjeringssjefer fra NATOs 28 medlemsland møtes til toppmøte i Newport i Wales 4. og 5. september. Også flere utenriks- og forsvarsministre deltar sammen med ledere fra NATOs partnerland.
<p>KLAR TALE: Erna Solberg møtte den norske pressen torsdag formiddag, før samtalene og møtene begynte i Cardiff.<br/></p>Norges statsminister Erna Solberg tar imidlertid ikke av etter Putins uttalelser.
– Putin må vise handling. Det har vært mange initiativer de siste månedene, både på pressekonferanser og taler. Det er fint hvis vi beveger oss mot våpenhvile, og etter det vi har hørt fra ukrainsk side kan det være grunner til å tro at det er bevegelse. Men sånne statements før et toppmøte i NATO legger jeg lite vekt på sammenlignet med handlinger, sier hun.
Hun mener en god start hadde vært at de russiske soldatene hadde blitt trukket ut av Ukraina.

Betydelig forverring

Heller ikke utenriksminister Børge Brende er veldig imponert.
– Jeg merket meg at han begynner å snakke om våpenhvile i Donbas, i de østlige delene av Ukraina, dagen før NATO-toppmøtet. Men vi må ta innover oss at det har blitt en betydelig forverring den siste uken. Vi kan dokumentere russisk militært personell både i Lugansk og Donetsk, sier Brende.
– Vi har sett samtaler som har pågått i måned etter måned hvor det er to skritt fram og to tilbake. At det ikke har skjedd endringer på bakken, sier Brende.
– Opplever du det som et utspill for å avvæpne samtalene om Russland og Ukraina på møtet?
– Vi må ta til etterretning det han sier, men samtidig si klart ifra at handling må følge ord. Først når vi ser endringer på bakken og reell vilje kan vi virkelig ta det på alvor. Så må jeg legge til at det er til ettertanke at utspillet kommer etter at han den siste uken har bidratt til å sende mer våpen og soldater inn i Øst-Ukraina. Og at han varsler den typen vilje dagen før toppmøtet i NATO og før EU på fredag skal diskutere videre sanksjoner.

Må få konsekvenser

Det viktigste for Norge i NATOs håndtering av krisen i Ukraina er ifølge Brende å sende tydelige signaler om at man skal forholde seg til menneskeretten.
– Et land kan ikke ta en bit av et annet europeisk land uten at det får konsekvenser. Men Russland er et naboland til Norge, og vi har samarbeid med blant annet atomsikkerhet, miljø, søk og redning, fiskeri og forvaltning. Det vi håper på er en annen holdning fra Russland fremover. Og der sitter Putin med nøkkelen, sier han.
Solberg forteller at Norge og Ukraina har veldig tett dialog, og utenriksministeren har vært mye i hovedstaden Kiev.

Les mer:  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/nato/erna-solberg-fnyser-av-putins-vaapenhvile-utspill/a/23288672/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar