Vladislav Kovalevs mor, Lubou Kovaleva |
Mai Katsyyanchych, talsmann for EUs Høyere representant for felles utenriks- og sikkerhetspolitkk, Catherine Ashton, sier: "Den europeiske union er imot dødsstraff under alle omstendigheter. Vi mener at dødsstraff er en grusom og umenneskelig straff, som ikke tillater noen revidering og ødelegger den menneskelige verdigheten."
Dødsdommene som ble avsagt i Hviterussland i dag oppfyller ikke internasjonale standarder for rettferdig rettergang, sa en representant for Amnesty International.
"Vi er alvorlig bekymret for at Dzmitry Konovalov og Vladislav Kovalev ble mishandlet til de tilsto ugjerningen, og at denne prosessen ikke oppfyller internasjonale krav," sa John Dalgayzen. "Hviterussland har svakheter i rettssystemet, og bryter jevnlig internasjonal standard for rettferdig rettergang. Det er en høy risiko for justismord og dermed straff av uskyldige."
Representanten for Amnesty International påpeker at Kovalev trakk tilbake sin tilståelse i rettsaken og begrunnet dette med at han hadde tilstått under press. Kovalev fortalte at i løpet av avhøret hørte han Konovalov skrike og tenkte dermed at han ville bli den neste som ble torturert. Moren fortalte at begge var blitt slått under avhør. Uskyldpresumpsjonen ble også krenket morgenen den 13. april, da diktator Lukasjenko sto frem på TV og fortalte at to menn som hadde blitt arrestert, tilsto at de var ansvarlige for både denne terroraksjonen så vel som den i 2008. Den dagen var ikke Konovalov og Kovalev blitt brakt inn til avhør engang.
Edward Kukan (Slovakia), medlem av Europaparlamentet, kommenterte dødsdommene: "Dette er en tragisk nyhet, for det virker som om forsøkene til europeiske og verdenssturkturer å få Lukasjenko til å ta til fornuft er bortkastet. Jeg tror at det er nødvendig å bruke mer alvorlige tiltak."
Kommissær for menneskerettigheter i Tyskland, Markus Lening, kom med en uttalelse der han fordømmer dødsdommene. I uttalelsen krever han også å forandre dommen til fengselsstraff.
Markus Lening: "Dødsstraff kan aldri rettferdiggjøres. Det er ikke et tilstrekkelig verktøy eller straff i kampen mot kriminaliteten. Man kan heller ikke utelukke rettslige feil. Derfor oppfordrer jeg den hviterussiske regjeringen å avskaffe dødsstraff umiddelbart og erklære moratorium på henrettelser som et første steg."
Representant for Amnesty International, Hezer Mack Hill, uttalte at hun er sjokkert over dommen: "Det er spesielt sjokkerende, spesielt siden vi har all grunn til å være i tvil om rettferdigheten i saksbehandlingen i dette tilfellet. Det virker som om begge mennene har blitt mishandlet, som de selv forteller. En av den hevdet at han hørte den andre skrike, og mente at han ble torturert. Og han trakk tilbake forklaringen sin i retten. Det er mange andre uregelmessigheter i hvordan rettsaken ble gjennomført, det mangler viktige bevis, slike som at ansatte på t-banen som var på stasjonen på tispunktet for eksplosjonen ikke har vitnet.
Konovalovs advokat, Dzmitry Lepretar, sa at han som forsvarer ikke kan være enig med dommen. Han sa også at han kommer til å møte Konovalov for å diskutere muligheten for å anke dommen. Dessuten ville han ta opp muligheten for benådning.
Kovalevs mor, Lubou Kovaleva, anmodet om et møte med sønnen sin. Hun har bare møtt ham én gang før prosessen startet. Hun mener at sønnen er uskyldig.
"Alle anklagene er fabrikkert. Og retten følget bare beskyldningene."
Russlands ambassadør i Hviterussland, Alexander Surikov, støtter dødsstraffen: "Mitt personlige synspunkt er at slike harde straffer mot mennesker som har begått en så alvorlig ugjerning er en adekvat respons og at det demokratiske Amerika er et tilstrekkelig eksempel på det."
Public Chamber of Russia kaller dødsdommen "middelaldersk" og mener at et liv i fengsel er en mer optimal straff enn døden: "Dødsdommene i Hviterussland er rett og slett alvorlig bekymrende. Hvis deres skyld er bevist, tror jeg at livsvarig fengsel ville ikke gitt dem mindre moralske lidelser enn ødeleggelsen av dem som biologiske vesener," sa den russiske advokaten Anatol Kucharena til Interfax. "En dødsdom i midten av Europa i det 21. århundre er tull. Dette er noe fra middelalderen og vi mangler bare et bilde fra skafottet."
Tidligere KGB-oberstløytnant, Valery Kostka, kommenterte dødsstraffen: "Ikke all tvil og alle stridigheter har blitt klarert. Denne grusomme dommen har ytterligere svekket tilliten til regjeringen, denne gangen gjennom rettsystemet. Fordi, som dette og mange andre eksempler viser, retten er ikke uavhengig og beskytter ikke mennesket - men utfører en politisk ordre. Rettssystemet blir da et organ styrt av diktaturet."
Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, oppfordret de hviterussiske myndighetene om å ikke gjennomføre dødsdommen mot Konovalov og Kovalev: "Forbrytelsen de ble funnet skyldig i er barbarisk, men deres straff bør ikke være den samme. Hviterussland er det eneste landet i Europa som fremdeles bruker dødsstraff. Jeg oppfordrer myndighetene til å innføre moratorium på bruken av dødsstraff umiddelbart. Ofrene og familiene til dem som led den 11. april fortjener rettferdighet, ikke hevn."
Dødsdommen mot Kovalev og Konovalov kan ikke ankes, ifølge hviterusissk lov. Henrettelsene skjer ved skyting med pistol i bakhodet. Familiene til de dømte får ikke beskjed når henrettelsen blir utført og heller ikke hvor de blir gravlagt. Den eneste sjansen de har, er å be Lukasjenko om benådning.
Kilde: http://svaboda.org