Sider

torsdag 24. november 2011

Ales Belyatsky har blitt dømt

10:00 - 11:00 (hviterussisk tid) I dag faller dommen i saken mot menneskerettighetsaktivisten Ales Belyatsky som tidligere i år ble arrestert på grunnlag av bankkontoinformasjon Hviterussland fikk av Litauen og Polen. Han er anklaget for blant annet å unlatt å betale skatt til staten. Salen er fylt til randen av folk, tilstede er blant annet Belyatskys kone, diplomater fra USA, Frankrike, Ungarn og Tyskland, menneskerettighetsaktivister fra Hviterussland, Russland, Frankrike, ekspresidentkandidat Uladzimir Niakliayeu. Det er dusinvis av fotokameraer og videokameraer. Folk i salen vinker til Belyatsky.

11:30 Dommen er på fire og et halvt år i fengsel + inndragelse av eiendom tilhørende ham og hans nærmeste familie.

11:34 Belyatsky føres ut av salen, folk roper "Skam!" til dommeren, Belyatsky rekker å rope "Leve Vyasna!".

11:37 Advokaten Zmitser Laeuski vil ikke kommentere dommen, men sier at de vil anke.

Michael Scanlan, den midlertidige amerikanske ambassadøren i Hviterussland, sier at USA har uttrykt bekymring for rettsforfølgelsen og straffen av Belyatsky.
"Vi oppfordrer den hviterussiske regjeringen igjen å frigjøre Belyatsky og alle de andre politiske fangene, i tillegg til å gjerne alle hindringer for deres deltakelse i det offentlige liv i fremtiden og stoppe forfølgelsen av dem som kritiserer regjeringen."

Lederen for det russiske menneskerettighetssenteret "Memorial", Oleg Orlov, sier: "Dommen er en skam. En mann har blitt dømt og fengslet for menneskerettighetsaktiviteter. Påtalemyndighetene har kamuflert den egentlige, politisk motiverte grunnen for dommen i påstått, ubegrunnet skatteunndragelse. For det første er lovverket i Hviterussland slik at det er til stort hinder for uavhengige borgerlige virksomheter. Videre blir de som benytter seg av sine rettigheter forfulgt. Bevisene mot Belyatsky holder ikke mål selv for Lukasjenkos lover."

David Nichols, representant for Amnesty International, uttalte følgende: "Vi er sjokkert over dommen mot Ales Belyatsky. Vi oppfordrer EU og alle andre på det sterkeste til straks å fordømme denne dommen. Ales Belyatsky er en samvittighetsfange i Hviterussland, og hviterussiske myndigheter burde løslate ham ummidelbart."

Mai Katsyyanchych, talsmann for EUs Høyere representant for felles utenriks- og sikkerhetspolitkk, Catherine Ashton, sier: "Dommen er tydelig rettet mot det å stoppe arbeidet til Ales Belyatskys senter "Vyasna" for ofre av undertrykkelsen i Hviterussland. Sådan er dommen et uttrykk for den kraftige forfølgelsen av det sivile samfunnet i Hviterussland.
Vi har bedt Hviterussland flere ganger, og vi ber enda en gang om å løslate og rehabilitere Ales Belyatsky og andre politiske fanger."

Polens utenriksdepartement mener at "dommen mot Ales Belyatsky er en dom mot menneskerettighetene i Hviterussland. Polen fordømmer den utvetydig grunnløse dommen - 4,5 års fengsel og inndragning av eiendom - mot Belyatsky, som er menneskerettighetsforkjemper, visepresident i International Federation of Human Rights og leder av organisasjonen "Vyasna" og som flere ganger har vært nominert til Nobelprisen".

"Denne dommen er en skam for Europa, og vi må stå samlet i vår fordømmelse av regimet i Hviterussland," sier Helsingforskomiteens generalsekretær Bjørn Engesland i en pressemelding torsdag. Han krever at europeiske ledere, inkludert den norske regjeringen, må kreve umiddelbar løslatelse av Belyatsky.

Den nåværende formannen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE),Audronius Ažubalis, uttrykte beskymring over dommen mot den hviterussiske menneskerettighetsaktivisten Ales Belyatsky.





Kilder: http://svaboda.org, http://vg.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar