Sider

torsdag 3. november 2011

Hvem betaler polske dommere?

Andrei Zhukavets er oppgitt over den "blinde" polske domstolen
I Bialystok tingrett fortsetter behandling av saken til den hviterussiske gründeren Andrei Zhukavets, som er anklaget av hviterussiske påtalemyndigheter for at han ikke har nedbetalt lån som han tok opp i hviterussiske banker for å drive firmaet sitt.

Høringene har pågått i Polen i nesten et tiår. Hviterusisske myndigheter krever ham utlevert. Som Zhukavets fortalte live på ERB, var han direktør for firmaet "Trace". Selskapet ble stengt ned etter et direktiv fra presidenten, forteller han, noe han ikke hadde retten til å gjøre; firmaet hadde tatt opp et lån på 700 000 dollar og måtte nedbetale denne.

Etter nedleggelsen av firmaet forsøkte Zhukavets å tilbakebetale lånet, men banken godtok ikke pengene. Forretningsproblemene som oppsto ved driften av "Trace" ser Zhukavets på som en følge av at han aktivt hjalp aktivistgruppen Young Front, som står i opposisjon til Lukasjenko. Andrei ble tvunget til å forlate landet og søke politisk asyl i Polen. Men forfølgelsen stoppet ikke utenfor Hviterussland. I 2001 ble han arrestert i Polen og satt i varetekt i 85 dager. Han sultestreiket i mer enn en måned. Allikevel ble han først løslatt da den tidligere polske presidenten og hovedaktor på den tiden, Lech Kaczynski, grep inn i saken. Blant dem som forsvarte Zhukavets var Yuri Khodyko, Oleg Trusov, Ales Belyatsky og Pavel Sevyarynets.

I retten krevde Zhukavets enda en gang å ikke bli dømt i henhold til dokumentene, som presenteres for retten som fotokopier. De oversatte dokumentene samsvarer ikke med originalene. Den politiske flyktningen mener at ikke bare ble saken falsifisert i Hviterussland etter ordre fra KGB, men at falsifiseringen fortsetter også i Polen: i løpet av ti år har han funnet mer enn 600 tilfeller av falsifikasjon. For eksempel, i den originale tolldeklarasjonen er deklaranten "Transtehservis". Deklaranten oppgitt i oversettelsen er "Transseksservis". Den opprinnelige avsenderen Tyskland har blitt byttet ut med British Virgin Islands. Zhukavets signatur mangler på det oversatte sertifikatet om overtredelser og viktige indikatorer for selskapet, der står det en notis om at "signaturen er uklar". Hvorfor en domstol tillater slik åpenlys svindel, kan Zhukavets bare gjette, selv om den polske avisen Rechpospolitas journalister hevder at oversetterne av dokumentene mottok 90 000 zlotys fra aktor, i tillegg til at de samme oversetterne er godt kjente med de ansatte på den hviterussiske ambassaden i Bialystok.

Ifølge Zhukavets, ignorer dommeren feilene og forfalskningene av dokumentene. Retten avviste også hans søknad om å få saken behandlet i en annen polsk provins (i henhold til polsk lov kunne ikke hans tilfelle overføres til en høyere instans).

Bialystok tingrettsdommeren og aktoren som ledet saken, nektet å kommentere de nye omstendighetene, blant annet at tidligere vitneforklaringer ble gitt av personer som ikke eksisterte.

Andrei Zhukavets bemerker at saken mot ham er fabrikkert og at presidenten og medgrunnleggeren av firmaet "Trace", Aliaksey Zhukau, som er blant de rikeste i Hviterussland, er alliert med Lukasjenko. Zhukau har status som vitne i rettsaken.

Hvis Zhukavets blir dømt, står han ovenfor 10 år i fengsel i tillegg til en utlevering til Hviterussland. I Warszawa har det blitt holdt opptog til støtte for Andrei Zhukavets.

Vi anbefaler deg å sjekke denne lenken, som er en nettside til støtte for Zhukavets:
http://zhukavec.org

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar