Sider

søndag 20. november 2011

Lederen av U.S. Helsinki Commission ønsker å sende Lukasjenko til domstolen i Haag

Christopher H. Smith

Styrelederen i U.S. Helsinki Commission, Christopher H. Smith, erklærte tirsdag 15. november at han skal ta kontakt med administrasjonen til den amerikanske presidenten med et forslag om å starte en internasjonal forfølgelse av Aleksander Lukasjenko gjennom Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Smiths uttalseser kom etter en høring av tidligere presidentkandidat Ales Mikhalevich, som snakket om fysisk og psykisk mishandling av fanger i KGBs fengsel i Minsk - særlig om hvordan fangene ble tvunget til å gå ut i kulden nakne, hvordan de ble tvunget til å stå mot veggen, nesten i spagat, i lang tid, om trusler og psykisk press.

Ales Mikhalevich
Hovedtemaet i høringene var om hvilken effekt forfølgelsen av opposisjonen i Hviterussland etter presidentvalget i desember 2010 har på både ofre for forfølgelsen og det hviterussiske samfunnet i sin helhet. Under høringen uttalte Ales Mikhalevich følgende:

"Jeg er helt overbevist om at Lukasjenko vil beskytte sin makt med alle mulige midler. Dessvere kan vi sammenligne ham med Gaddafi. Jeg oppfordrer derfor USA, EU og det internasjonale samfunnet om å ikke la seg lure av hans falske demokratispill og heller samrbeide med det uavhengige sivile samfunnet i Hviterussland, med ikke-statlige organisasjoner, registrerte som uregistrerte, med uavhengige medier og demokratiske aktivister."

Historien til Mikhalevich om torturen som han opplevde, og som andre hviterusisske politiske fanger opplever nå, gjorde et stort inntrykk på høringskomitéen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar