Sider

mandag 4. juli 2011

Hviterussland i internasjonal presse

EURONEWS

I Hviterussland i dag falt dommen over flere av demonstrantene fra "Revolusjon gjennom sosiale nettverk". Taushetsprotestene ble holdt i forskjellige byer i landet, og den største av protestene fant sted i Minsk, på plassen ved den sentralbanestasjonen. Til tross for trusler fra myndighetene gikk folk ut i gatene for å uttrykke sin misnøye med Alexander Lukashenkos politikk. Mange kom med barn.
Spesialstyrker kledt i svart ble brukt for å spre demonstrantene og presse dem ut fra plassen.
"Jeg har bygget dette landet, og her kommer dere og prøver å fortelle meg hvor jeg har rett til å stå," - raser en eldre kvinne.
Det ble brukt vold og tåregass mot demonstrantene som våget å applaudere. Kvinner, eldre og barn ble dyttet inn i busser uten bilskilt.
Ifølge menneskerettighetsaktivister ble det til sammen arrestert ikke mindre enn 390 mennesker over hele landet. I løpet av rettsakene, som ble ført som om de var fra ett og samme samlebånd, ble mange av demonstrantene funnet skyldig i hærverk, og idømt ulike fengselsstraffer eller bøter.

THE INDEPENDENT

Det er åpenbart at gårsdagens store militærparade på Hviterusslands Uavhengighetsdag var designet for å demonstrere at Lukasjenko ikke vil gi makta fra seg så lett. Diktatoren, kledd i militær uniform, trakk i sin tale paralleller mellom nazistenes invasjon og den nåværende protestbevegelsen mot hans regjering.

Den pågående økonomiske krisen medvirker til økende protester i landet, og i går kveld ble det holdt enda en taushetsprotest ved sentralbanestasjonen i Minsk. Omkring tusen mennesker ble stående stille og applaudere, men dette hindret ikke politiet i å slå dem ned og bruke tåregass.

I går morges sa Lukasjenko at demonstrantene handler i tråd med planer lagt i "hovedstedene i visse land", at de ønsker å sette landet i kne og gjøre kål på landets uavhengighet. Før i tiden har han lykkes med slik retorikk, men nå føler hviterusserne at tiden hans renner ut.

For de som besøker landet er det vanskelig å forestille seg at her regjerer et diktatur: rene fortauer, velstelte blomsterbed, fine gatekaféer, men virkeligheten er ikke så rolig. Statsforetak inngår arbeidsavtaler med de ansatte for et år, slik at det er lett å bli kvitt de som er misfornøyde med den politiske linjen. Samme gjelder studenter (de blir kastet ut av universitetene hvis de deltar i protestaksjoner. red. merknad). Men antallet personer so mer villige til å snakke opp øker til tross for disse utfordringene. Ifølge uavhengige sosiologer har Lukasjenkos rating falt kraftig.

Lukasjenko dukker ofte opp på offentlige arrangementer sammen med sin syvårige sønn, som er født utenfor ekteskap, og hevder at det er hans fremtidige etterfølger. I øynene til mange hviterussere er dette et tegn på at diktatoren er løsrevet fra virkeligheten. Respekt for Lukasjenko har forvandlet seg til avsky.

THE NEW YORK TIMES

På søndag har journalister vært vitne til at sivilkledde politimenn arresterte dusinvis av mennesker, noen ganger ved bruk av ren vold, hvis noen applauderte under Lukasjenkos tale. Senere på dagen ble det gjennomført massearrestasjoner, i løpet av hvilke politiet brukte tåregass mot applauderende mennesker.

Lukasjenko har tidligere forsøkt å beholde alliansen med Russland og Vesten, men etter presidentvalget 19. desember har Vesten kunngjort sanksjoner mot Minsk. Russland har også uttrykt sin misnøye med Lukasjenko: Russiske statlige TV-kanaler er positive til protestene i Minsk.

Bilde (c) http://new.racyja.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar