Sider

mandag 19. desember 2011

Ett år siden presidentvalget

Det er nå ett år siden det ble holdt presidentvalg i Hviterussland den 19. desember 2010. På kvelden ble det holdt en demonstrasjon i Minsk. Denne ble brutalt spredt av sikkerhetsstyrker. Mer enn 500 mennesker havnet bak lås og slå, også nesten alle presidentkandidatene. To av dem - Andrei Sannikau og Mikalai Statkevich - er fortsatt fengslet.

I dag, 19. desember 2011, ble det holdt markeringsaksjoner til minne for ettårsdagen for de brutale handlingene etter presidentvalget i 2010. Aksjonene ble holdt i Minsk og andre hviterussiske byer. Også i andre europeiske byer ble det holdt markeringer, bla. i Kiev, London, Amsterdam, Paris, Washington, Praha, Moskva, Tallinn og Warszawa. I disse byene ble også filmen "Den Hviterussiske Drøm" vist. 
Mer enn 50 mennesker ble pågrepet i Minsk i dag. De gikk ut i gatene for å markere ettårsdagen for de brutale handlingene etter presidentvalget ved å tenne lys. For å hindre deltakelse i disse aksjonene, ble flere opposisjonelle aktivister pågrepet før aksjonene startet, bla. eks-presidentkandidat Vital Rymasheuski. Han fortalte at han ble holdt i varetekt i fire timer, lenket fast til en benk. 



Hva som skjedde i Minsk for ett år siden  på valgdagen, kan leses og ses her: "Den Hviterussiske Drøm", Protester etter valget 19. desember 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar