Sider

mandag 12. desember 2011

Polen pågriper hviterussisk eks-presidentkandidat

Ales Mikhalevich
Eks-presidentkandidat og nå en politisk flyktning, Ales Mikhalevich, ble i dag ca. kl. 15 pågrepet på Warsaw Chopin Airport. Politikeren skulle til London. Der skulle han i møte med det britiske parlamentet og utenriksdepartementet. Pågripelsen ble gjort av polske grensevakter etter anmodning fra den polske påtalemyndigheten.
"Dette er trolig en pågripelse basert på samme avtale som førte til at Belyatskys kontoutskrifter ble gitt til Hviterussland," sa Mikhalevich. "Dersom de ikke lærte noe da, så er det lite å gjøre med det."

Mikhalevich spår at i dag kan han virkelig bli arrestert.
"Etter Amerikanka og Valadarka (fengsler i Minsk), ser ikke polsk fengsel så forferdelig ut. De ønsket å sette meg i fengsel allerede, men jeg insisterte på at jeg kun var pågrepet og ennå ikke formelt arrestert."

Dersom polakkene velger å arrestere ham, kan han tilbringe opptil 45 døgn i fengsel.

"De ser nå etter riksadvokaten, for at han skal bestemme hvorvidt de kan arrestere meg. Jeg er i Interpols lister," forteller Ales Mikhalevich til den hviterussiske Nasha Niva. Nå har også den polske viseutenriksminister Krzystof Stanovsky ankommet flyplassen, for å undersøke situasjonen.

Den lokale statsadvokaten besluttet at Mikhalevich skulle løslates umiddelbart, ifølge den polske radioen rmf24.pl.

Ales Mikhalevich var kandidat i det siste presidentvalget i Hviterussland. Han ble arrestert den 19. desember 2010, og ble løslatt først i februar etter at han signerte en avtale om samarbeid med KGB. Etter løslatelsen holdt han en pressekonferanse hvor han uttalte seg om tortur i fengselet. Etter det måtte han forlate landet, fordi han fryktet for sin egen sikkerhet, og søke politisk asyl i Tjekkia.

Tidligere i år ga polske påtalemyndigheter menneskerettsforkjemperen Belyatskys kontoutskrifter til det hviterussiske Justisdepartementet i Minsk. Vi har også fortalt om en annen politisk flyktning, Andrei Zhukavets, som søkte politisk asyl i Polen. I stedet ble han kastet i polsk fengsel etter en anmodning fra Hviterussland. Han ble løslatt noen måneder senere, men den juridiske forfølgelsen i Polen fortsatte. Nå har han kjempet mot å bli utlevert til Hviterussland i mer enn ti år.

Alt dette baseres på en avtale. En avtale som ble underskrevet mellom Hviterussland og Polen i 1994. Avtalen gikk ut på at landene skulle bistå hverandre med juridisk- og rettsbistand.

"Hviterussland henvendte seg til Polen i rammene av denne juridiske bistanden, med en anmodning om informasjon om transaksjoner mellom bankkonti tilhørende personer som hadde tilknytnign til den demokratiske opposisjonen og menneskerettighetsforkjempere i Hviterussland. Ved utgangen av juni ble en beslutning tatt, og den polske siden ga Hviterussland informasjon om bankkontoer tilhørende ikke bare Ales Belyatsky, men også andre medlemmer av opposisjonen i Hviterussland."

De hviterussiske myndighetene har funnet det mulig å bruke et system av internasjonale avtaler om prosedyrer og finansielle transaksjoner designet for å kontrollere terrorisme og kriminalitet, for å få informasjon som deretter brukes for undertrykkelse av sine egne borgere. Og Polen gir dem den muligheten.

Da Polen ble medlem av EU, signerte Warszawa en avtale om å respektere menneskerettighetene. Denne internasjonale traktaten har forrang over tosidige avtaler mellom Polen og ikke-EU-medlemmer. Ifølge avtalen så kan ikke politiske flyktninger som har fått politisk asyl i et EU-land, bli arrestert i et annet EU-land etter anmodning fra det landet de flyktet fra. Det som skjedde i Polen er et grovt brudd på internasjonale lover og normer. Norge, med generalsekretæren i Europarådet Thorbjørn Jagland, burde reagere kraftig på det. Polens nylige medlemskap i EU har visst så langt ikke vært nok til at det kunne glemme sine relasjoner og samarbeid med Sovjetunionen, som også inkluderte Hviterussland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar