Sider

mandag 19. desember 2011

FEMEN kastet klærne ved KGBs hovedkvarter

Aktivister fra Femen demonstrerte nakne 19 desember 2011 i Minsk, nær KGBs hovedvarter. Demonstrasjonen var tidsbestemt til å sammenfalle med årsdagen for hendelsene 19 desember 2010. Jentene hadde bannere hvor det sto "Lenge leve Hviterussland!" og "Freedom to political prisoners". De hadde også tegnet bart i ansiktet, og en av dem hadde tegnet Lukasjenko på ryggen.

De ukrainske jentene klarte å holde tid og sted for demonstrasjonen hemmelig. De delte informasjonen kun i sosiale nettverk, noe som resulterte i at journalister visste om den forestående demonstrasjonen, men etterretningstjenester hadde ikke tid til å reagere. Som en del av planen ble det også fortalt at de kom til å avstå fra å demonstere i Minsk, og ville heller holde sin solidaritetsaksjon i Kiev. Men som det viste seg, var planen deres dumdristig.

Rundt kl.11:05 stoppet en bil foran KGB. Ut sprang tre jenter i frakker og hatter. I løpet av noen sekunder hadde de kastet klærne og tatt frem plakatene. I noen minutter fikk de stå i fred mens de ropte "Leve Hviterussland", byttet plakater og poserte foran journalister.

Noen minutter senere gikk de opp på trappa til hovedkvarteret mens de fortsatte å rope. Til slutt kom en sikkerhetsvakt ut. Han ropte til jentene at de måtte gå umiddelbart og skjelte dem ut. Da han så portrettet av Lukasjenko på ryggen til en av jentene, sa han noe i radioen og flere vakter kom ut.

De første som havnet i klørne på KGB var journalister, som ble trukket til bygningens sideinngang. Jentene fra Femen, derimot, kastet bartene, plukket opp klærne og tok beina fatt. I et intervju med ERB fortalte de at de klarte å rømme, men da de rundet hjørnet, ble de stoppet av politiet. "De ble så sjokkert av utseendet vårt, skjønte ikke hvorfor vi så sånn ut... De var så sjokkert at vi fikk gå i fred, noe de sikkert angrer på nå," fortalte en av aktivistene.

Organisasjonen Femen har ikke hørt noe fra disse tre siden kl. 19:00 i kveld, og har meldt dem savnet. De ber nå alle som har informasjon om disse aktivistene om å ta kontakt med Femen.

Kilde: http://nn.by

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar