Sider

tirsdag 6. desember 2011

«Jernteppet» har gått igjen - eller Hviterusissk gjestfrihet: nektet adgang til landet og drikkevann

– Vi kom til Minsk i går kveld via Frankfurt, men slapp aldri gjennom passkontrollen. Istedenfor ble vi vist til et eget område, og vi måtte vente til alle de andre hadde forlatt flyplassen. Til slutt var det bare oss igjen i lokalet, sier Nygaard på telefon fra Minsk.
Nygaard reiste sammen med norsk PEN, som er en del av internasjonale PEN, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.
Delegasjonen på fire, bestående av William Nygaard, Carl Morten Iversen, generalsekretær i norske PEN, Trygve Åslund, forlagssjef i Aschehoug, samt den danske journalisten Niels Ivar Larsen, skulle til Hviterussland på en observasjonsreise. Turen ble planlagt i februar, og planen var å møte ulike forleggere, forfattere og skribenter i landet.

Fikk visum

Delegasjonen reiste fra Norge med innvilget visum til Hviterussland, men det oppsto problemer da visumene skulle godkjennes på flyplassen i Minsk.
– De tok betalt for visumene, som om alt var i orden. Men i stedet for å slippe oss inn i landet, førte de oss gjennom en bakvei og slapp oss inn i en terminalhall. Der satt vi i hele natt, overvåket av politi,  forteller Nygaard, som nå er på vei tilbake til Norge. Ifølge svaboda.org, fikk en av deltakerne i delegasjonen hjerteproblemer, og han ba om vann å skylle ned medisinen med. Da politiet ikke skjønte spørsmålet, spurte deltakeren etter en lege. Litt senere kom legen for å undersøke ham, men han nektet og forklarte at han kun trengte vann til medisinen. Dette førte til en høylytt krangel mellom legen og politiet.

Hviterussland er blitt kalt Europas siste diktatur, og de siste to årene har menneskerettighetsaktivister fått stadig større problemer med å besøke landet.

- Absurd

Carl Morten Iversen, generalsekretær i norsk PEN, fikk ta et tidlig fly fra Minsk og landet i Norge i 13.00-tiden. Han har vært i Hviterussland med PEN tidligere, men har aldri opplevd noe lignende.
– Situasjonen var helt absurd. Det var ingen som kunne gi noen informasjon og de snakket dårlig engelsk. Vi ble bare holdt for narr, og ble avkrevd informasjon som vi ikke hadde.
Delegasjonen skal blant annet ha blitt bedt om å ringe reiseselskapet sitt i Norge. Men det var midt på natten norsk tid, og ingen svarte på telefonen.
– Jeg prøvde å forklare at det var midt på natten og at det ikke var noen på jobb. Da sa vakten at vi burde tatt et tidligere fly for å unngå denne situasjonen, forteller Iversen.
Iversen reagerer sterkt på at delegasjonen måtte betale 360 euro, nesten 3000 kroner for visum på flyplassen i Minsk.
- De tok seg betalt, selv om de aldri hadde tenkt til å slippe oss inn. Det er ganske grovt, sier han.

Demonstrerte

William Nygaard forteller at de åpenbart demonstrerte sine rettigheter, noe vaktene ikke skal ha satt pris på.
– De ble veldig gretne. Vi har nok ikke vært så lett å ha med å gjøre.
 – Hadde dere regnet med dette på forhånd?
– Vi fryktet at den danske journalisten kunne bli stoppet. Men vi trodde at vi skulle få slippe inn i landet, hvis ikke hadde vi ikke reist hit. PEN har vært i Hviterussland tidligere, for seks og tre år siden. Dette er første gang vi blir stoppet, Nygaard.

Ingen begrunnelse

Delegasjonen fikk aldri noen begrunnelse for hvorfor de ikke slapp inn i landet, til tross for at de hadde fått visum.
– De ville ikke oppgi noen grunn. Politiet ga oss bare beskjed om at de ikke trengte å oppgi noen grunn, sier Nygaard.
– Vi fikk en lapp hvor det sto grunner til at de kunne avslå visum. Der sto det «feil utfylling av skjema» og «andre grunner», Iversen, generalsekretæren i PEN
Organisasjonen har planer om å forfølge saken.
– Det er derfor norsk PEN er til, det er noe vi må markere. For oss er det viktig å synliggjøre hvilket regime Hviterussland er. De er medlem av FN, det er viktig at de får på pukkelen når de oppfører seg på denne måten, sier Nygaard.

Stenger kritikerne ute

Informasjonssjef Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité sier til NTB at Hviterussland har stengt grensen for alle som er kritiske mot regimet.
– For to uker siden var det en rettssak med en kjent hviterussisk menneskerettsaktivist der det ikke var en eneste internasjonal menneskerettsorganisasjon til stede, sier Lindeman.
Situasjonen er blitt ekstra vanskelig etter demonstrasjonene i forbindelse med presidentvalget i desember i fjor, opplyser Lindeman.
– Dette føyer seg inn i et mønster. Flere av våre ansatte har opplevd lignende ting, og to av våre norske ansatte er erklært persona non grata, blant dem generalsekretæren, sier hun.

Kilde: http://www.aftenposten.no/kultur/William-Nygaard-kastet-ut-av-Hviterussland-6713961.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar