Sider

torsdag 13. oktober 2011

Aserbajdsjansk olje?

Det er mulig at det totale volumet av olje produsert av alternative kilder (altså av ikke-russisk opprinnelse) vil komme opp i 1 million tonn, i stedet for de tidligere planlagte 4 millioner tonn, på slutten av 2011.

I løpet av august og september har importen av aserbajdsjansk olje, som kommer til Mozyr Oil Refinery via Odessa-Brody rørledningen, blitt redusert til ca 60 - 80 000 tonn per måned. Til sammenligning utgjorde tidligere leveranser 240 000 tonn per måned.

Ifølge kilden kan reduksjonen i importen skyldes økonomiske problemer, som er forårsaket av den ustabile situasjonen på valutamarkedet, og behovet for å bearbeide oljen, importert fra Russland før årsskiftet - altså 21.6 millioner tonn olje.

Vi minner om at aserbajdsjansk olje kommer til Mozyr gjennom swap-avtaler med Venezuela. Denne kontrakten tiltrakk seg oppmerksomhet spesielt fordi enkelte detaljer ble holdt i skjul.

"Mekanismen bak aserbajdsjanske oljeforsyninger til Hviterussland er ganske komplisert og vanskelig å forstå. Det store antallet deltakere og overføringspunkter gjør det vanskelig å holde styr på viktige detaljer," sier ekspertene. De foreslår også at det under dekke av aserbajdsjansk olje blir levert iransk olje til Hviterussland.

Som rapportert i andre kvartal, toppet Mozyr listen over de statsvirksomhetene som gikk mest i minus. Dette skyldes lave drivstoffpriser i det innenlandske markedet. Samtidig blir fortjenesten fra re-eksport av oljeprodukter fra russisk olje tatt av Russland.

Ifølge EU-standardene bør ikke et land motta mer enn en tredjedel fra energien fra én kilde. Andelen av russiske hydrokarboner i hviterussisk energibalanse holdes derimot på 80-90%.

Kilde: http://nn.by

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar