Sider

onsdag 19. oktober 2011

Demonstrasjoner er forbudt, KGB får ubegrenset fullmakt

Som det ble kjent 12. oktober, kom regjeringen med et lovforslag om endringer og tilføyelser til hviterussisk lov. Disse endringene gjelder blant annet statens sikkerhetstjeneste KGB, politiske partier, offentlige foreninger og straffeloven.

Her er noen sitater fra lovforslaget:

§16
Ved personskader og/eller død på grunn av bruk av fysisk makt, spesielle midler, militært- og spesialutstyr eller våpenbruk utøvd av statens sikkerhetstjeneste skal påtalemyndigheten varsles ummidelbart.

En ansatt i statens sikkerhetstjeneste kan ikke holdes ansvarlig for skader forårsaket i forbindelse med bruk av fysisk makt, spesielle midler, militært- og spesialutstyr eller våpenbruk, hvis han handlet i risikofylte omstendigheter.

§14 "Rettighetene til statens sikkerhetstjeneste"

Fri adgang til private og offentlige bygg, offentlige etater og andre organisasjoner (med unntak av utenriksstasjoner og andre objekter tilhørende personer med diplomatisk immunitet) til enhver tid, også ved bruk av hjelpemidler som kan skade lukkede enheter.
[...] Gjennomføre tiltak for å kryptere identiteten til de ansatte i sikkerhetstjenesten og deres virksomhet.

§16-2 Bruk av spesialutstyr

Ansatte i sikkerhetstjenesten har lov til å bruke håndjern, gummeklubber, spesielle kjemikalier og andre spesielle midler, inkludert spesialtrente dyr, i tilfelle:
Slå tilbake angrep på ansatte i statens sikkerhetstjeneste eller andre personer
Frigjørelse av gisler
Slå tilbake angrepå på bygninger
Undertrykke ulydighet eller motstand mot sikkerhetstjenesten
Pågripelse og transportering av personer
Opptøyer
Stans av transportmidler
...og i andre tilfeller bestemt av presidenten av republikken Belarus.

Mottak av utenlandsk økonomisk bistand til politiske partier og frivillige organisasjoner i Hviterussland kan straffes med opptil to års fengsel. Offentlig oppfordring til usanksjonerte folkemøter, demonstrasjoner og prosesjoner kan straffes med opptil tre års fengsel.

§21
Republikanske og borgerlige foreninger er forbudt å oppbevare kontanter, edle metaller og andre verdiskaer i banker eller finansielle institusjoner i utlandet.

§41
Alle organisasjoner som mottok donasjoner og støtte fra utenlandske myndigheter, organisasjoner, statsborgere, statsløse og anonyme kilder i løpet av året før denne loven ble innført, skal overføre disse midlene til staten.

§23.24
Mottak og oppbevaring, og bruk av utenlandske donasjoner til å gjennomføre ekstremistiske aktiviteter, [...] forberedelse og gjennomføring av valgkamper, folkeavstemninger, [...] organisasjon av møter, demonstrasjoner, streik, distribusjon av kampanjematerialer, seminarer eller andre former for politisk og masseagitasjonsarbeid blant befolkningen, [...] straffes med bøter eller fengsel inntil tre år. 

1 kommentar:

  1. Dette var trist lesing. Lovforslagene er hva man kan kalle grove overtramp mot befolkningen i Hviterussland. Jeg syns jeg så ett og annet "vårtegn" i forbindelse med løslatelse av politiske fanger osv, men det ser ut til at det vkun var stille før stormen. Jeg oppfordrer alle som leser dette til å legge ut lenker slik at så mange som mulig blir klar over hva som virkelig skjer. Husk, dette er Europa, og det er 2011. TRAGISK!

    SvarSlett