10. oktober er den Internasjonale dagen mot dødsstraff. Hviterussland er det eneste landet i Europa hvor drap på borgerne er i samsvar med loven.
På internett dukket det opp en uvanlig for Hviterussland videofilm for ikke så lenge siden, "Dødsårsak - bindestrek". Den forteller historien til mødre til dødsstraffdømte, og ble laget på initiativ fra Human Rights Centre "Vyasna". Den nåværende situasjonen er ikke stort annerledes enn på sovjetisk tid. I Hviterussland, som for tiden er det eneste landet i Europa som praktiserer dødsstraff, er det mulig at slektninger blir informert om gjennomføring av straffen først når de kommer til fengselet "Volodarka" med en pakke med mat og klær til fangen. Foreldre får heller ikke vite om hvor gravstedet ligger hen. De får tilbake ting som tilhørte fangen og en dødsattest, hvor det står en bindestrek bak dødsårsak.
Menneskerettighetsaktivister fra Amnesty International, krever i dag avskaffelse av dødsstraff i Hviterussland.
"Hviterussland er det eneste europeiske landet som sier at det er greit å drepe et menneske i lovens navn," sier Amnesty Internationals dødsstraffekspert.
Det er mulig at omkring 400 mennesker har blitt henrettet i Hviterussland siden 1991 - det reelle tallet er allikevel ukjent på grunn av hemmelighold av informasjon om dødstraff.
Henrettelsen blir gjennomført ved et skudd i fangens bakhode.
"Grusomheten av dødstraff er ikke begrenset til selve straffen. Familier får som oftest ikke vite at den har blitt gjennomført på flere uker, kanskje til og med måneder. De døde blir ikke gitt tilbake til familiene og gravstedene deres forblir ukjent," sier eksperten.
23. september 2011 fikk familien til Andrei Burdyko en telefon fra Grodno tingrett, og ble fortalt at de kunne hente dødsattesten til Andrei.
28 år gamle Andrei Burdyko og en annen mann ble i mai 2010 dømt til døden for å ha drept tre personer. Ryktene vil ha det til at begge ble henrettet i midten av juli i år. Familien til den andre henrettede avventer fortsatt offisiell bekreftelse.
Moren til Burdyko, Nina, vil vite hvor sønnen hennes er begravet. Hun har vært på alle kirkegårdene i nærheten av Minsk i håp om å finne graven hans.
Moren til den andre henrettede, Andrei Zhuk, forsøkte i mars 2010 å overlevere en pakke med mat til sønnen. Fengselsmyndighetene returnerte pakken med beskjeden om at han var blitt "overført til et annet sted".
Hun fikk beskjed om å la være å lete etter sønnen sin, og heller vente på den offisielle bekreftelsen. Morgenen den 22. mars 2010 fikk hun beskjed fra fengselet om at hennes sønn var blitt henrettet i lag med andre dømte fanger.
Hun fortalte Amnesty International om smerten ved å ikke vite hvor graven til hennes sønn er. Hun fortalte også om den lille sønnen til Andrei, som ofte står stille foran et bilde av far. "Jeg vet ikke hva han tenker på da," sa hun.
Den europeiske union og Europarådet ba Hviterussland om å erklære moratorium mot dødsstraff. Catherine Ashton, EUs høyrepresentant for utenrikspolitikk og Torbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, gjorde en felles uttalse på den internasjonale dagen mot dødsstraff.
"Den europeiske union og Europarådet er sterke motstandere av dødsstraff, og ser det som en plikt å søke avskaffelse av den. [...] Vi mener at dødsstraff er umenneskelig og en fornærmelse mot menneskelig verdighet," ble det sagt i uttalelsen.
Du kan lese mer på Amnesty International og http://svaboda.org
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar