Sider

tirsdag 4. oktober 2011

Kort oversikt over nylige hendelser

Ekspresidentkandidat Dzmitry Vus slapp fri fra fengselet i begynnelsen av oktober. I et intervju sa han at han mente at neste som slipper fri blir Sannikau og Bandarenka. Akkurat nå planlegger han å få forretningen på rett kjøl og tilbringe litt tid med sønnen sin.

Ekspresidentkandidat Uladzimir Niakliayeu mottok en siste advasel fra politiet i forbindelse med at han brøt vilkårene for husarresten. Niakliayeu tilbrakte 27. - 30. september i Warszawa på et toppmøte med Eastern Partnership. Advarselen gikk ut på at dersom vilkårene blir brutt en gang til, havner han tilbake i retten.

Natt til 30. september ble Andrei Sannikau flyttet til et annet fengsel.

1. oktober slapp Yaromenak ut av fengslet etter 12 dager, arrestert pga taushetsaksjon. Dagen før det slapp Palazhanka ut i forbindelse med samme aksjon. Siden hun er satt under husarrest, har også hun fått en siste advarsel på grunn av sin deltakelse i aksjonen.

Et forsøk på å arrangere en demonstrasjon på Oktoberplassen ble slått ned på av politiet. Av omtrent 20 deltakere, mødre av samvittighetsfanger, ble seks arrestert.

Kilde: http://svaboda.org

3 kommentarer:

  1. Det er vel og bra at vi ser at noen av opposisjonslederne slipper ut av arresten i Hviterussland. Det tyder på at regimet følger opp i det minste deler av forpliktelsene i forbindelse med gigantlånene fra EU og Russland. Men, noe det burde settes større søkelys på, er finanssituasjonen i Hviterussland. Nok en gang har landet devaluert, noe som synes å gå gått de fleste medier hus forbi. Jeg skulle ønske vi kunne lese litt mer om hva den økonomiske situasjonen i Hviterussland faktisk betyr for folk flest. Det er nesten absurd å se hvordan mediene dekker hva som skjer i Hellas, mes de ikke enser ståa i Hviterussland, som jo er "rett rundt hjørnet".

    SvarSlett
  2. Kjetil,

    Takk for kommentaren. Vi er enige i at det kommer ganske lite informasjon om Hviterussland i norske medier, og det var nettopp det som førte til at denne bloggen ble startet. Det er helt sant at det er en tung periode i landets økonomi, noe vi skal skrive om senere. Allikevel forsøker vi akkurat nå å sette mer fokus på den politiske situasjonen og de politiske fangene (Dashkevich, Sannikau og andre) som fortsatt sitter i hviterussiske fengsler og verken deres advokater eller foreldre har fått lov til å møte dem på over en måned. De er under sterkt press (og kanskje til og med tortur?). Hviterussiske fengsler ligner ikke det minste grann på norske. Dette er grunnen til sterk uro blant den hviterussiske opposisjonen, internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner (bla. Amnesty International, OSCE) og politikere.
    Vi håper at du fortsetter å følge med på bloggen for nye oppdateringer. Vi har også bannere til høyre og helt nederst på siden som du kan følge for å få mer informasjon.

    Hilsen Janush

    SvarSlett
  3. Føl deg helt trygg på at jeg følger med på bloggen framover. Tross alt er det du/dere har vlagt å skrive om det mest vesentlige, for all del. Men om det spes på med økonomiske nyheter fra Hviterussland, ville det etter min mening gjøre bloggen enda mer lesverdig. Tross alt er den økonomiske situasjonen i lande er direkte resultat av mangeårig vanstyre og ensretting. Lykke til framover med bloggen.

    SvarSlett